Gesmoorde bleekselderij
bereiden
Ingrediënten
- 30 g boter
- 1 struik bleekselderij, in 5 cm lange stukken gesneden
- 500 ml groente- of kippenbouillon
- 2 theelepels fijngeraspte citroenschil
- 3 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels slagroom
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel maïzena
- een snufje gemalen foelie of nootmuskaat
- 1-2 eetlepels gehakte peterselie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een grote, ondiepe ovenschaal.
Smelt de boter in een grote koekenpan. Leg de stukken bleekselderij in de pan en schep ze om met de gesmolten boter. Leg een deksel op de pan en smoor de bleekselderij 2 minuten op matig vuur.
Giet de bouillon bij de bleekselderij. Voeg de geraspte citroenschil en het citroensap toe. Leg een deksel op de pan en stoof de bleekselderij ca. 10 minuten, tot hij gaar is, maar nog niet uit elkaar valt. Haal de bleekselderij met een schuimspaan uit de pan en schep hem in de ovenschaal. Schep 3 eetlepels van het kookvocht in een kommetje.
Klop in een kom de room, de eidooiers en de maïzena door elkaar. Klop het apart gehouden kookvocht erdoor. Giet het mengsel in de koekenpan en breng het al roerend aan de kook. Blijf roeren tot de saus begint in te dikken. Voeg de foelie of nootmuskaat toe. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Giet de saus uit over de bleekselderij. Zet de schaal ca. 15 minuten in de oven, tot de bleekselderij door en door gaar is en de saus borrelt. Strooi de peterselie erover.
Dien de gesmoorde bleekselderij warm op, bij gepocheerde kip, gegrild lamsvlees of plakken corned beef.
Kookboek
Het recept 'Gesmoorde bleekselderij' is afkomstig uit het kookboek...
Van de groenteman
Leanne Kitchen
'Van de groenteman' biedt ruim 150 recepten, zowel zoete als hartige, variërend van een eenvoudige soep tot verrukkelijke gerechten, taarten en desserts, voor een
... lees verder © Uitgeverij TerraBleekselderij tips
Reacties op dit recept
- Anke Heel lekker! Ik heb de room vervangen door melk en nog even laten grillen met een kaaslaagje. Zalig!
- Anna Een klassiek recept van bleekselderij. De saus heet "batarde".
- Leonard Als je de bleekselderij uit de pan schept, gooi je dan het kookvocht weg? mvg, Leonard
- Elly Ik vond de saus erg snel erg dik worden. Hoort dat zo. Een el maizena lijkt me ook wel erg veel zeker omdat er ook al eidooiers doorgaan. Ik vroeg me af of de hoeveelheid toe te voegen kookvocht wel klopt in dit recept.
- Arinda Aanrader dit recept, echt lekker!
- Jeannette Volgens mij moet je wat meer kookvocht toevoegen aan de saus. Verder erg lekker.
- Bram Heel lekker. Ook met linzen er door. En met een vegi hamburger. In de oven hoeft niet, dat is alleen om het er voor gasten mooier uit te laten zien.