Kurkuma-kokos-bloemkoolrijst
- 4 personen
- 10 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
bevat per portie
- 120 kcal
- 4 g eiwit
- 9 g vet
- 7 g koolhydraten
Ingrediënten
- 2 eetlepels arachide- of rijstolie, of ghee
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, ragfijn gesneden
- 3 cm fijngesneden gemberwortel
- 2 theelepels kurkumapoeder
- 800 g bloemkoolrijst (zie onderaan het recept)
- 150 ml kokosmelk
Bereiden
Verhit de olie of ghee in een wok en fruit hierin de ui tot hij glazig ziet.
Voeg de knoflook, gember en de kurkuma toe en fruit 1 minuut mee.
Voeg de bloemkoolrijst, kokosmelk en een goeie snuf zout toe. Stoof al omscheppend 2-3 minuten, tot de bloemkool beetgaar is.
Bloemkoolrijst
Verwijder de bladeren van de bloemkool. Verwijder alleen het lelijke onderste stukje van de stronk; de rest kun je gewoon malen. Breek of snijd de bloemkool in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes in 2 of 3 porties in de keukenmachine en maal tot grove korrels. (Als je te veel tegelijk maalt is het lastig om gelijkmatige korrels te krijgen.)
Opmerking
Je zou deze met onder andere gember, kurkuma en kokosmelk op smaak gebrachte bloemkoolrijst kunnen vergelijken met nasi kuning, ofwel gele rijst. Ook hier weer: bak de bloemkool vooral niet te lang, want dan wordt hij papperig.
Kookboek
Het recept 'Kurkuma-kokos-bloemkoolrijst' is afkomstig uit het kookboek...
Koolhydraatarme bijbel
Janneke Vreugdenhil
'Koolhydraatarme bijbel' is het naslagwerk voor iedereen die minder koolhydraten wil eten, maar beslist niet minder wil genieten. Aan de hand van duidelijke en stapsgewijze instructies laat Janneke Vreugdenhil zien hoe je gerechten maakt met weinig en langzame... lees verder
© Carrera culinair. Beeld: René Mesman