Doperwtjes, spek en ui (bisi in tecia)
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 150 g plantaardige spekjes naar keuze
- 1 grote gele ui, gesnipperd
- naaldjes van 2 takjes verse rozemarijn
- 500 g doperwtjes, uit de diepvries
Bereiden
Verwarm in een pan de olijfolie. Voeg de spekjes toe en bak ze krokant. Doe halverwege de ui en rozemarijn erbij en laat het geheel bakken totdat de ui zacht is.
Voeg de erwtjes en een scheutje water toe. Laat het geheel met het deksel op de pan even bakken zodat de erwtjes kunnen ontdooien. Breng op smaak met zout en peper.
Opmerking
Dit is een traditioneel gerecht uit de regio Veneto in Noord-Italië, letterlijk vertaald: 'erwten in een terracotta pot'. Het gerecht is al eeuwenlang een vast onderdeel van de Venetiaanse keuken. Om bisi in tecia te bereiden worden verse erwten gekookt met uien, pancetta of spek en een mengsel van kruiden zoals rozemarijn en salie. De erwten worden vervolgens gebakken in een terracotta pot, waardoor de smaken en aroma's van het gerecht bewaard blijven. Het resultaat is een stevig bijgerecht dat perfect is voor koude winteravonden.
Kookboek
Het recept 'Doperwtjes, spek en ui (bisi in tecia)' is afkomstig uit het kookboek...
Veganissima
Luna Trapani
'Veganissima' bevat 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met telkens 25 regionale, plantaardige gerechten. Van pasta uit Genua met pesto en Romeinse rijstballetjes tot de beroemde pizza napoletana. De kleurrijke antipasti, primi... lees verder
© Uitgeverij Terra