Gekaramelliseerde roodlof
- 6 personen
- 10 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 6 stronken roodlof, in de lengte gehalveerd
- 2 theelepels balsamizo-azijn of sherry-azijn
- 200 g half-gedroogde tomaatjes op olie
- 1 eetlepel ras el hanout
- blaadjes van 1 takje verse tijm
- zonnebloemolie, om in te vetten
Bereiden
Besprenkel het snijvlak van de roodlof met de azijn en wat olie van de tomaatjes, en bestrooi met de ras el hanout en een snufje zout. Leg de roodlof met de snijkant naar beneden in een platte schaal in laat 30 minuten marineren.
Stook de plancha op tot ongeveer 220 °C. Vet de plancha in met de zonnebloemolie.
Leg de roodlof met de snijkant naar beneden op de plancha en schenk er de marinade uit de schaal over. Bak 5 minuten. Draai daarna om, bestrooi met de tijm en verdeel de semi-gedroogde tomaatjes op het snijvlak. Bak nog 3 minuten.
Leg de stronken roodlof op een plat bord en snijd de harde kern eruit.
Extra benodigd
Vuurring of plancha
Opmerking
Roodlof heeft, als het goed is, een mooie bittere smaak. Door het karamelliseren met de zoete tomaten en specerijen zoals ras el hanout ontstaat er een hele mooie balans.
Kookboek
Het recept 'Gekaramelliseerde roodlof' is afkomstig uit het kookboek...
Het Ultieme Open Vuur- en Braaiboek
Harry Havinga & Jeroen Hazebroek
'Het Ultieme Open Vuur- en Braaiboek' is de volgende stap voor barbecuefanaten. In plaats van high-tech apparatuur te gebruiken, ga je volledig old skool terug naar de basis. Of je nu fikkie gaat stoken in een gat in de grond... lees verder
© Uitgeverij Pig Butts