Gevulde courgette en tomaat met gehakt
- 3 personen
- 55 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
bevat per portie
- 463 kcal
- 33 g eiwit
- 32 g vet
- 8 g koolhydraten
Ingrediënten
- 3 kleine ronde courgettes (500 g)
- 3 tomaten
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 steel witte selderij
- 2 handenvol spinazie (of postelein)
- 1 handvol basilicum (of oregano, tijm, peterselie)
- 400 g (kippen)gehakt, ongekruid
- 1 ei
- 4 eetlepels amandelmeel (optioneel)
Bereiden
Verwarm de oven (of airfryer) voor op 175 °C.
Snijd de hoedjes van de courgettes en de tomaten, en hol ze voor de helft uit met een lepel. Giet een scheutje olijfolie in elke courgette en tomaat, en kruid met een snufje zeezout.
Snijd het vruchtvlees van de courgettes in kleine blokjes voor de vulling. Snijd ook de witte selderij, spinazie en basilicum in fijne reepjes. Meng alles met het gehakt, het ei en het amandelmeel (= vervanging van paneermeel). Kruid met peper en zout.
Vul de uitgeholde courgettes en tomaten met het bereide gehakt en schik ze in een ovenschaal. Laat de hoedjes en het zaadbed van de tomaten ernaast garen. Overgiet alles rijkelijk met olijfolie en plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven (of airfryer).
Werk af met vers basilicum.
Variatietip
Voor een vegan versie kun je gehakt van tempé, tofoe of hempfu gebruiken, en het ei vervangen door een 'chia-' of 'lijnzaadei' (= 3 eetlepels chiazaad of gemalen lijnzaad geweekt in weinig water). Voor een koolhydraatrijkere variant kun je minipompoentjes gebruiken om te vullen of de groenten in het gehakt vervangen door zoetere knollen, zoals wortel, pastinaak… Gebruik dan wat minder olijfolie zodat het gerecht lager in vetgehalte is. Voeg eventueel ook een 10-tal fijngehakte olijven of twee eetlepels pesto toe aan het gehakt als extra smaakmaker.
Opmerking
Deze gevulde groenten met gehakt zijn een echte comfort food-klassieker en misschien wel het ultieme kids-proof-gerecht. Je kunt er allerlei fijngehakte groenten door mengen, zodat zelfs de meest kieskeurige eters hun portie groenten binnenkrijgen. Ideaal voor drukke werkdagen wanneer je niet zoveel inspiratie of zin hebt om te koken.
Kookboek
Het recept 'Gevulde courgette en tomaat met gehakt' is afkomstig uit het kookboek...
Keto in 15 minuten
Julie Van Den Kerchove
Met 'Keto in 15 minuten' maakt Julie Van den Kerchove het je nóg gemakkelijker om de voordelen van de keto-keuken te ontdekken. Ze stelt een heus 'superverbrander'-plan met 15 gedetailleerde dagmenu's op en toont hoe je je natuurlijke vetverbranding... lees verder
© Uitgeverij Lannoo