Gevulde groenten op z'n Grieks (Gemista)

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 biologische tomaten
  • 4 bolcourgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 witte uien, gesnipperd
  • 500 g rundergehakt
  • 200 g gemengd gekruid gehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 3-4 takjes verse oregano, fijngehakt
  • 1 kg aardappels, in blokjes
  • 100 ml groentebouillon

Bereiden

Snijd de kapjes (wel bewaren!) van de tomaten en bolcourgettes en schep vervolgens voorzichtig het vruchtvlees eruit; de randen moeten circa een ½ centimeter dik blijven. Hak het vruchtvlees grof en zet opzij.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de uien met een beetje zout. Voeg dan de twee soorten gehakt toe en bak het vlees al omscheppend op hoog vuur bruin en rul. Voeg tot slot het vruchtvlees van de groenten toe en meng alles goed.

Zet het vuur laag, blus het geheel af met de witte wijn en roer de aanbaksels los met een houten spatel. Voeg de oregano toe en laat onder regelmatig roeren nog circa 20 minuten sudderen. Proef en breng naar wens op smaak.

Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch.

Verdeel de aardappelblokjes over de bodem van een ovenschaal en breng op smaak met de groentebouillon, olijfolie en wat zout en peper.

Vul de tomaten en courgettes royaal met de vulling, druk alles goed aan en dek af met de kapjes. Zet ze in de schaal boven op de aardappelblokjes.

Bak alles 30-40 minuten in de oven; houd de aardappelblokjes goed in de gaten en schep regelmatig even om.

Zet het gerecht zo uit de oven meteen op tafel.

Kookboek

Het recept 'Gevulde groenten op z'n Grieks (Gemista)' is afkomstig uit het kookboek...

Athína

In 'Athína' van Chloé Monchalin en Benjamin Rousselet vind je 80 recepten waarmee je de heerlijkste Griekse gerechten op tafel zet. Van aperitiefjes, rijke salades en verwarmende hoofdgerechten tot desserts en verfrissende cocktails

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Gevulde courgette tips