Warme zure koolrabisalade met geroosterde tempé
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Oosters
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de tempé
- 200 g tempé, zo nodig ontdooid
- 4 eetlepels lichte sojasaus of tamari
- 1 eetlepel sesamolie
- voor de salade
- 2 grote koolrabi's (ca. 500–600 g in totaal)
- 1 rode paprika, zaden en zaadlijsten verwijderd, in dunne repen gesneden
- 100 g sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
- 4 lente-uitjes, in fijne diagonale ringen
- 2 handenvol munt
- 50 g geroosterde pinda's of cashewnoten, licht gekneusd
- koriander, ter garnering (optioneel)
- voor de dressing
- 80 ml limoensap
- 80 ml lichte sojasaus of tamari
- 2 eetlepels ahornsiroop of vloeibare honing
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 theelepel chilivlokken
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C voor de tempé en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Snijd de tempé in 2 rechthoeken en snijd die vervolgens in dunne repen van ongeveer 5 mm dik. Verdeel ze over de bakplaat en besprenkel ze met de sojasaus. Schep de tempé door de sojasaus. Bestrijk elk stuk aan beide zijden met sesamolie en bak ze in 20 tot 25 minuten knapperig en goudgeel. Houd warm tot het serveren.
Trek voor de salade de bladeren van de koolrabi en schil de groente met een dunschiller of schilmesje. Rasp de koolrabi tot dunne reepjes. Leg de reepjes in een grote kom en voeg de rode paprika, bonen en lente-uitjes toe.
Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kleine kom.
Schep vlak voor het serveren de helft van de dressing door de salade. Serveer op een mooie schaal of op afzonderlijke borden. Garneer met de tempé. Verscheur de muntblaadjes en strooi ze over de salade, gevolgd door de fijngemalen pinda's. Giet de rest van de dressing erover, maak af met korianderblaadjes, indien gebruikt, en serveer meteen.
Extra benodigd
Bakpapier
Tip
De dressing is een geweldige allround Zuidoost-Aziatische saus met een goede balans tussen zoet, zuur, zout en warm. Je kunt hem ook gebruiken als dip of marinade voor bijvoorbeeld tofu.
Opmerking
'Houd je van de Thaise groene papajasalade som tam, dan zul je hiervan watertanden. Koolrabi is een ideale vervanger van de onmogelijk verkrijgbare onrijpe papaja, en levert alle voedingsstoffen van de koolfamilie. Als je nog nooit tempé hebt gebruikt: het is een soort koek van gefermenteerde sojabonen is met een nootachtige smaak, boordevol eiwitten. Tempé komt oorspronkelijk uit Indonesië en is te vinden in natuurvoedingswinkels en de toko, vaak in het vriesvak. De tempé is optioneel, maar maakt dit wel tot een volledig licht hoofdgerecht. Voeg noedels of rijst toe voor meer vulling.' - Celia Brooks
Kookboek
Het recept 'Warme zure koolrabisalade met geroosterde tempé' is afkomstig uit het kookboek...
Superveg
Celia Brooks
Of je nu vegetariër bent of vaker vlees of vis achterwege wilt laten, 'Superveg' geeft meer dan 100 recepten met daarin een hoofdrol voor de 25 meest gezonde groenten. Ieder gerecht gaat uit van de voedzame kracht en smaak van het specifieke ingrediënt... lees verder
© Good Cook