Borlottibonen, gehakte salade en tahin

  • 2 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de salade
  • ½ komkommer, in schijfjes van ½ cm
  • 2 middelgrote tomaten, in partjes van 1½ cm
  • ¼ rode ui, in heel kleine blokjes
  • 5 eetlepels citroensap, van 2 citroenen
  • 3 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • voor de bonen en tahin
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor erover
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • 2 middelgrote rijpe tomaten, grof gehakt
  • 2 blikken à 400 g borlottibonen, uitgelekt
  • voor erbij
  • opgewarmd platbrood of pitabroodjes
  • gekneusde zwarte peper

Bereiden

Maak eerst de gehakte salade, zodat hij even kan marineren. Doe de komkommer, tomaten en rode ui in een kom met 3 eetlepels van het citroensap en ¼ theelepel zout, hussel tot alles goed gemengd is en zet opzij.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak als de olie heet is de knoflook 2 minuten, tot hij net kleur krijgt. Roer de specerijen erdoor, laat ze 1 minuut sissen en voeg de tomaten en ½ theelepel zout toe. Bak alles nog 3 minuten, breek de tomaten met een houten lepel in stukjes en voeg de bonen en een half blik water toe. Breng aan de kook, draai het vuur heel laag en laat alles 15 minuten zachtjes pruttelen; breek met de houten lepel wat van de bonen om het mengsel iets in te dikken.

Maak terwijl de bonen opstaan de tahindressing. Doe de tahin in een kom en klop er de 2 overgebleven eetlepels citroensap en ¼ theelepel zout door - het mengsel gaat eerst schiften, maar dat is niet erg, want het komt straks weer samen. Voeg 1 eetlepel olie en 2 eetlepels water toe, en klop alles nogmaals tot je een gladde saus hebt.

Serveer de bonen in de pan of in twee ondiepe kommen, besprenkeld met nog wat olijfolie en bestrooid met een beetje gekneusde zwarte peper, bij de gehakte salade, met de tahinsaus en de opgewarmde platbroden of pitabroodjes.

Opmerking

Ik at voor het eerst ful medames, het gerecht waarop dit recept is gebaseerd, bij Gaby's, een Joodse delicatessenzaak op Charing Cross Road in Londen. Voor wie het niet kent: het is een dikke stoofschotel van gedroogde tuinbonen, gekruid met komijn en knoflook, en opgefrist met citroen en kruiden. Het is het soort bonen dat je overal zou doen thuis voelen. Helaas is Gaby's nu gesloten en zijn gedroogde tuinbonen lastig te vinden, dus hier is een snellere versie met borlottibonen. Het is niet helemaal hetzelfde (ook omdat de inbreng van Gaby’s ontbreekt), maar het is net zo huiselijk.

Kookboek

Het recept 'Borlottibonen, gehakte salade en tahin' is afkomstig uit het kookboek...

Bij Meera aan tafel

Meera Sodha

In de meeste huishoudens is het een dagelijks terugkerende vraag: 'Wat eten we vandaag?'. Bestsellerauteur Meera Sodha geeft ons het antwoord. In 'Bij Meera aan tafel' verzamelde ze 120 gezonde en smakelijke recepten voor het avondeten... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer groenten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!