Ingemaakte knoflook
- 500 ml
- 30 min
- waardering 7,5
- Overig
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 10 knoflookbollen
- 1 takje rozemarijn
- 1 rood pepertje
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- ca. 200 ml extra vergine olijfolie
- ca. 200 ml plantaardige olie
Bereiden
Maak de teentjes los en trek de schilletjes eraf. Je kunt elk teentje even aandrukken met de achterkant van een mes, dan raakt het schilletje los. Je houdt ongeveer 2 koppen gepelde knoflookteentjes over.
Doe de knoflookteentjes in een pan en giet er water bij. Breng aan de kook en giet af. Herhaal dit drie keer, dan wordt de knoflook zacht.
Doe de knoflook in een schone pot. Voeg de rozemarijn, rode peper en peperkorrels toe en giet de olijfolie en de plantaardige olie erover tot de knoflookteentjes minstens 2 cm onder staan. Anders kunnen ze gaan schimmelen. De hoeveelheid gebruikte olie kan variëren afhankelijk van de grootte van de teentjes. Gebruik niet alleen olijfolie om de knoflookteentjes mee te bedekken, want die wordt hard in de koelkast. Vermeng de olijfolie met plantaardige olie, dan blijft het geheel vloeibaar.
Sluit af en bewaar in de koelkast. De knoflook is drie maanden houdbaar in de olie.
Extra benodigd
1 pot van 500 ml met deksel
Tips
Gebruik de ingemaakte in plaats van verse knoflook wanneer je uitjes bakt om pastasaus te maken. De olie is even verrukkelijk als de knoflook. Als de ingemaakte teentjes op zijn, kun je de knoflookolie nog gebruiken in plaats van gewone om olijven te marineren, groente mee in te smeren voordat ze in de oven gaan, of als marinade te gebruiken voor vlees. Maak een sensationele knoflookkip uit de oven door de teentjes met wat gehakte rozemarijn onder het vel te stoppen en daarna de hele kip met de olie in te smeren.
Opmerking
'Dit recept is zo leuk omdat je er twee krijgt voor de prijs van één: de knoflookteentjes blijven maanden goed en je houdt er ook nog een pot pittige knoflookolie aan over die je overal voor kunt gebruiken, bij een stuk brood met zachte ricotta en tomaat of over barbecuevlees. De kwaliteit van de knoflook die je in de meeste supermarkten kunt krijgen, is niet gegarandeerd. De witte bollen zijn vaak geïmporteerd en gebleekt, daarom zijn ze ook zo smetteloos schoon, maar ik houd er niet van. Het knoflookseizoen is meestal aan het eind van de herfst en in de lente. Zorg dat je de beste biologische en lokaal geteelde knoflook vindt die er is en maak deze meteen in; daar heb je de rest van het jaar profijt van.' - Kate Walsh
Kookboek
Het recept 'Ingemaakte knoflook' is afkomstig uit het kookboek...
Real Food
Kate walsh
Maak de basis van je gerechten eenvoudig zelf! Stop met het kopen van kant-en-klaar-producten. Je hoeft geen kok te zijn om heerlijke jam, pittige... lees verder
© Uitgeverij Terra