Spaanse stoofpot met linzen

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 2 rode uien, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 4 eetlepels gerooktepaprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 Maris Piper-aardappels of andere iets kruimige aardappels, in blokjes
  • ½ bloemkool, in roosjes
  • 1 onbespoten citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 300 g rode splitlinzen, afgespoeld
  • 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
  • 240 ml groentebouillon
  • ter garnering
  • ter garnering:
  • plantaardige zure room
  • gehakte verse peterselie

Bereiden

Verhit wat plantaardige olie in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerooktepaprikapoeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten. Ik voeg de specerijen graag al aan het begin toe, zodat ze op de bodem van de pan kunnen roosteren.

Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden. Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat er stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.

Snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Geen zorgen, ik verwacht niet dat je deze opeet, maar hij geeft tijdens het garen wel zijn lekkere smaak af. Je kunt de citroen vlak voor het serveren eruit halen. Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer alles goed door.

Breng op smaak met 1 theelepel zeezout en 1 theelepel zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer om de paar minuten even door.

Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt. Ik serveer mijn stoofschotel met wat plantaardige zure room en verse peterselie.

Kookboek

Het recept 'Spaanse stoofpot met linzen' is afkomstig uit het kookboek...

Plants Only Kitchen

Gaz Oakley

'Plants Only Kitchen', reeds het derde kookboek van de succesvolle vegan chef-kok Gaz Oakley, biedt meer dan 70 smaakvolle, simpel te bereiden, veganistische recepten, die bovendien zeer proteïnerijk zijn. Gerechten die power geven en... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Linzen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!