Warme linzen met vinaigrette

4 personen
bereiden

waardering 8,2obv 14 waarderingen

Ingrediënten

  • 220 g Puy-linzen
  • 125 ml droge witte wijn
  • ½ wortel, geschild en fijngehakt
  • ½ stengel bleekselderij, gehakt
  • 1 laurierblad
  • 3 tot 4 takjes verse tijm
  • 3 sjalotjes, gehakt
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 3 eetlepels gehakte verse bladpeterselie
  • 2 eetlepels slagroom, of naar smaak
  • 1 theelepel sherryazijn, of naar smaak

Bereiden

Spoel de linzen onder de koude kraan en verwijder eventueel vuil en/of steentjes. Doe de linzen met 1 liter water in een pan en voeg de wijn, wortel, bleekselderij, het laurierblad, de tijm, de helft van de sjalotjes en de helft van de knoflook toe. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur wat lager, leg er het deksel op en laat 30 tot 35 minuten sudderen tot de linzen gaar maar niet papperig zijn en bijna al het vocht opgenomen is.

Giet de linzen af en bewaar ongeveer 2 eetlepels van het kooknat. Gooi de rest van het kooknat weg. Doe de linzen met het bewaarde kooknat in een dienschaal. Schep de overgebleven sjalotjes en knoflook met de peterselie door de hete linzen. Breng op smaak met zout en peper en schep er de slagroom en azijn door. Proef en breng op zo nodig verder op smaak met zout en peper. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Opmerking

De meest verkochte linzen in Frankrijk zijn klein, plat en groen, met de piepkleine Puy-linzen als favoriet. Deze landelijke peulvrucht wordt op verschillende manieren bereid: terwijl ze nog warm zijn met een mosterdvinaigrette omgeschept, met geschaafde truffel aangemaakt en met eend of gegrilde zalm geserveerd, of met ui en andere smaakgevers gemengd als basis voor een hartige soep. Ze zijn ook heerlijk als volledige maaltijd door ze met verse worst als saucisses de Toulouse, petit salé (licht gezouten varkensspek), konijn of patrijs te laten smoren.

Kookboek

Het recept 'Warme linzen met vinaigrette' is afkomstig uit het kookboek...

Uit eten in Parijs

Bezoekers aan Parijs zijn altijd onder de indruk van de toewijding van de Parijzenaars aan het allerbeste eten. Verkopers uit streken in heel Frankrijk staan op markten

... lees verder

© Good Cook

Linzen tips