Auberginemoussaka
- 6 personen
- 60 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vlees
Ingrediënten
- 4 aubergines
- zonnebloemolie, om in te bakken
- 60 ml olijfolie
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 500 g rundergehakt
- 2 eetlepels tomatenpasta (geconcentreerde puree)
- 30 g bladpeterselie, fijngehakt
- 3 tomaten, in plakjes
- Turks brood, voor erbij
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de aubergines in ongeveer 1 cm dikke plakjes. Verhit een laagje van ongeveer 2,5 cm zonnebloemolie in een grote koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur en bak de plakjes aubergine ongeveer 2 minuten aan elke kant, of tot ze net goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en zet ze opzij.
Giet de resterende olie uit de pan, verhit de olijfolie in dezelfde pan op matig vuur en bak de ui ongeveer 6-8 minuten, of tot de snippers zacht zijn.
Doe het vlees, de tomatenpasta en de helft van de peterselie erbij, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper uit de molen toe en blijf een paar minuten roeren, tot alles goed warm is.
Leg een laagje aubergine op de bodem van een diepe ovenschaal van ongeveer 35 x 25 cm en schep er een laagje van het gehaktmengsel op. Herhaal dit met een volgende laag aubergine en gehakt, ga zo door tot alle ingrediënten op zijn en sluit af met een laagje aubergine. Leg de plakjes tomaat erop en strooi de resterende peterselie erover.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de moussaka 30 minuten in de oven, of tot de plakjes aubergine zacht zijn. Neem de schaal uit de oven en laat de moussaka 45 minuten tot 1 uur rusten.
Snijd de moussaka in vierkante stukken en serveer ze met Turks brood en een (waterkers)salade.
Extra benodigd
Ovenschaal (35 x 25 cm), aluminiumfolie
Opmerking
'Deze overheerlijke moussaka wordt als avondeten met salade en brood geserveerd, maar is de volgende dag zo mogelijk nog lekkerder. Het is een perfect gerecht voor een feestelijk etentje, omdat je het van tevoren kunt maken, zodat je gezellig bij je gasten kunt gaan zitten terwijl de schaal in de oven staat.' - Sevtap Yüce
Kookboek
Het recept 'Auberginemoussaka' is afkomstig uit het kookboek...
Turks tafelen
Sevtap Yüce
In 'Turks tafelen' neemt Sevtap Yüce je mee naar haar roots en beschrijft ze de gerechten die de Turkse keuken zo bijzonder maken. Van eenvoudig streetfood dat op... lees verder
© Uitgeverij Terra