Sperziebonen in pittige tomatensaus

4 personen
bereiden

waardering 8,2obv 13 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, gehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 3 tomaten, gehakt
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 150 ml hete groentebouillon
  • 300 g sperziebonen
  • handvol gehakte koriander
  • partjes citroen, voor erbij

Bereiden

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de uitjes 10-15 minuten tot ze zacht beginnen te worden en de randjes licht goudbruin zijn. Roer de knoflook, chilivlokken en komijn erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe.

Doe zodra je de knoflook begint te ruiken de gehakte tomaten erbij, inclusief het sap. Voeg de granaatappelmelasse en tomatenpuree toe, roer alles goed door elkaar en giet de bouillon erbij. Leg een deksel op de pan, draai het vuur meteen heel laag en laat het mengsel ongeveer 3-5 minuten pruttelen tot je een mooie tomatensaus hebt. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Neem het deksel van de pan, gooi de sperziebonen erbij en druk ze met de achterkant van een lepel in de saus. Leg het deksel er weer op en laat ze ruim 8 minuten koken - tegen die tijd moeten de boontjes wel gaar zijn. Snijd er eentje doormidden om te testen. Roer de koriander erdoor en serveer er partjes citroen bij.

Opmerking

'Dit eenvoudige gerecht zie je overal in Libanon. De receptuur varieert sterk per kok en regio, maar de basis ingrediënten zijn altijd sperziebonen, tomaten, knoflook en ui. Het geheim is dat je er een mild, harmonieus geheel van smaken van maakt, dus houd je nauwkeurig aan de aangegeven tijden. Dat geldt met name voor de boontjes - voor dit gerecht moeten ze zacht zijn en zeker niet 'piepen'.' - Tony Kitous

Kookboek

Het recept 'Sperziebonen in pittige tomatensaus' is afkomstig uit het kookboek...

Comptoir Libanais Express

'Comptoir Libanais Express' bevat ruim 80 smaakvolle gerechten uit de traditionele Libanese en Noord-Afrikaanse keuken. Laat je inspireren door deze 'express'

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Sperziebonen tips

Reacties op dit recept

  • Ria Het gehakt is vergeten.
  • carla Gehakt? Hoezo.
  • Margriet Eh... vegetarisch gerecht.
  • Lenny Gehakte tomaten denk ik
  • Peter Granaatappelmelasse? Ik wist niet eens dat dat bestond :) Ik ga dat ook zeker niet voor één recept aanschaffen zodat het daarna in de (koel)kast sta. Been there. Done that :D
    • francine Je zou de granaatappelmelasse door een goede balsamicoazijn kunnen vervangen, Peter.
  • peter Dit moet een hemels gerecht zijn. Ik smul hiervan.
    • peter dit is een andere peter ha ha, als die hier boven
  • Jolanda Ik ga het vandaan proberen