Sperziebonen stamppot met zongedroogde tomaat

4 personen
bereiden

waardering 8obv 17 waarderingen

Ingrediënten

  • 75 g zongedroogde tomaat (niet op olie)
  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukken
  • 500 g sperziebonen, afgehaald en in kleine stukjes gesneden
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ca. 75 ml warme volle melk
  • 100 g oude komijnekaas, in kleine blokjes

Bereiden

Doe de zongedroogde tomaten in een schaaltje en overgiet met kokend water. De tomaten moeten net onderstaan. Laat 15-20 minuten wellen.

Giet de tomaten af als ze geweld zijn. Vang het weekvocht op en pureer de tomaten met 2 eetlepels daarvan grof in de keukenmachine. Zet apart.

Kook de aardappelen gaar in water met een snufje zout.

Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten gaar in water zonder zout.

Giet de gare aardappelen af en laat even stomen. Stamp ze tot een puree. Maak smeuïg met de extra vergine olijfolie en wat warme melk. Roer de gepureerde tomaten erdoor.

Giet de sperziebonen af en schep deze door de tomaat-aardappelpuree.

Schep de blokjes kaas erdoor en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Maar let op: de zongedroogde tomaten en de kaas zijn behoorlijk zout en geven het gerecht daarmee al flink wat smaak.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Sperziebonen stamppot met zongedroogde tomaat' is afkomstig uit het kookboek...

Bonen!

In 'Bonen!' laat Joke overtuigend zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere, stapsgewijze instructies en... lees verder

© Carrera

Sperziebonen tips

Reacties op dit recept

  • Pien Dit is een verrassend lekkere stamppot. We hadden geen komijnekaas, maar gewone oude kaas in huis en het was heerlijk!
  • Gerard Ja, lekker. Ik gebruik gewoon verse tomaten in blokjes. Is meteen minder zout. Probeer ook eens met Friese nagelkaas! Geeft net ietsjes meer!
  • jannie Met uitgebakken spekjes en tomaatjes even mee gebakken, heerlijk.