Spanakopita

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Grieks
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 600-700 g verse spinazie
  • 3 eieren
  • 250 g feta, verkruimeld
  • 1 klein handje dille, fijngehakt, plus extra
  • 1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
  • 50 g boter, gesmolten
  • maanzaad, om mee te bestrooien

Bereiden

Verwarm de oven tot 200 °C. Verhit de olijfolie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1 tot 2 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat goed uitlekken in een vergiet.

Klop in een grote kom de eieren met de feta en dille los. Voeg zout en flink wat peper toe. Meng de spinazie door het feta-eimengsel.

Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met boter en leg ze op elkaar en overlappend in de ingevette bakvorm, laat de randen hierbij overhangen. Schep het spinaziemengsel op het deeg in de vorm. Vouw de overhangende deegrand terug over de vulling. Bestrijk de rest van de vellen deeg met boter en leg ze op elkaar en weer steeds overlappend op de vulling - knip overtollig deeg bij de rand eventueel een beetje bij en stop de zijkanten rommelig in. Bestrijk de bovenkant met boter en bestrooi met een beetje maanzaad. Snijd de bovenkant van het deeg alvast in punten (zo is de taart straks gemakkelijk aan te snijden).

Bak de taart in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin. Laat hem voor het aansnijden 5 tot 10 minuten staan. Garneer met dille.

Extra benodigd

Niet te diepe ronde bakvorm (Ø 24 cm)

Tips

Spanakopita kun je goed voorbereiden en in de koelkast bewaren. Warm de taart afgedekt met aluminiumfolie in circa 20 minuten op in een oven van 200 °C. Vooral lekker in spanakopita is wat grovere spinazie. Snijd dikke stelen dan wel eerst in stukjes. Of neem snijbiet in plaats van spinazie.

Opmerking

'Een lente- of zomerhit, deze Griekse spinazietaart met feta en dille. Ook gemakkelijk mee te nemen naar buiten, voor picknick of wild tuinfeest.'- Tal Maes

Kookboek

Het recept 'Spanakopita' is afkomstig uit het kookboek...

Elle Eten Hitparade

Tal Maes

Een uitpuilende kookboekenkast, talloze recepten online en toch niet weten wat je moet koken. In zo'n bui grijpen wij terug op altijd-goedrecepten die we blind kunnen klaarmaken en waarmee thuis ook iedereen gelukkig is. Zie ze als reddende engelen voor je dag... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Tal Maes

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Spinazie recept tips

Reacties op dit recept

  • RobIs de stand van de oven boven/onder warmte of hetelucht?

    reageren