Tomaten in granaatappelsaus
- 12 stuks
- 60 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 70 g hazelnoten
- 700 ml granaatappelsap
- 1 theelepel zeezoutvlokken
- 12 tomaten (bij voorkeur een paar verschillende soorten)
- 50 ml olijfolie
- 8 tenen knoflook, in dunne plakjes
- olijfolie, om in te vetten
Bereiden
Verwarm de heteluchtoven voor tot 160 °C.
Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven, of tot ze geurig zijn en hun velletjes los gaan zitten. Laat de hazelnoten iets afkoelen en wrijf de hazelnoten tussen je handen, of in een schone theedoek, om de meeste velletjes eraf te wrijven. Stamp de noten in een vijzel of keukenmachine fijn. Let hierbij op dat de noten groot genoeg blijven zodat er iets te bijten overblijft.
Verlaag de temperatuur van de heteluchtoven tot 150 °C. Vet een grote ovenvaste braadpan of vuurvaste ovenschaal licht in. De tomaten moeten er precies in passen.
Schenk het granaatappelsap in een steelpan en voeg de zeezoutvlokken toe. Breng het granaatappelsap op hoog vuur aan de kook en kook 2 minuten in.
Zet de tomaten in de ingevette braadpan of ovenschaal en schenk het granaatappelsap tussen de tomaten. Dek de tomaten af met aluminiumfolie en bak 25 minuten in de oven. Haal de braadpan uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en zet hem op het fornuis op matig vuur.
Kook de tomaten en het granaatappelsap 15 minuten zachtjes of tot het sap ingekookt is.
Verhoog de temperatuur van de heteluchtoven tot 180 °C, zet de tomaten terug in de oven en bak ze nog 5 minuten, of tot de tomaten goudkleurig zijn.
Verwarm intussen de olijfolie in een kleine koekenpan op laag vuur. Bak de plakjes knoflook al omscheppend 8 tot 10 minuten, tot de knoflook knapperig is. Haal de knoflook met een schuimspaan uit de pan en leg de plakjes op een bord met een velletje keukenpapier.
Bestrooi de tomaten met de krokante knoflook en hazelnoten.
Extra benodigd
Vijzel of keukenmachine
Opmerking
Tomaten en granaatappels zijn waarschijnlijk de best uitziende groenten op de markt. De granaatappel, die een kroon draagt, heeft een glad leren jasje dat een miljoen roze parels beschermt. De tomaat met zijn zachte, glanzende vel is rood op z'n best. Afgezien van schoonheid delen deze twee ook zoete en zure smaakelementen, maar natuurlijk is de smaak van eenieder zeer uniek. Het bereiden van tomaten in een granaatappelsaus is een win-winsituatie. Je krijgt de lekkerste tomaten en de beste saus. De gebakken knoflook en geroosterde hazelnoten geven een aardse smaak en voegen het noodzakelijke knapperige element toe.
Kookboek
Het recept 'Tomaten in granaatappelsaus' is afkomstig uit het kookboek...
Midden-Oosterse salades
Shuki Rosenboim & Louisa Allan
Mooie seizoensgebonden Midden-Oosterse salades op tafel, geserveerd met diverse kleine gerechtjes om te delen. Maak kennis met de originele combinaties van de Joods-Irakese Shuki Rosenboim en geniet van prachtige bijgerechten zoals... lees verder
© Good Cook