Witlofstamppot met ham en kaas

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,4
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 g witlof
  • 150 g achterham
  • 150 g jonge kaas
  • 100 ml volle melk
  • gezouten roomboter

Bereiden

Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd ze in vieren. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar in water.

Verwijder de onderkant van de witlof, snijd de stronkjes in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Snijd de witlof in reepjes. Was de lof en laat uitlekken in het vergiet.

Snijd de achterham in plakken en dan in reepjes. Snijd de jonge kaas in blokjes van 1 x 1 cm.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree. Roer de volle melk en een klontje gezouten roomboter erdoor. Meng de witlof, kaas en ham door de puree en breng de stamppot op smaak met zout en peper.

Kookboek

Het recept 'Witlofstamppot met ham en kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Stamppotbijbel

Werner Drent

Met meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Werner Drent in 'Stamppotbijbel' de oneindige mogelijkheden van stamppot zien. Van klassiekers als hutspot en boerenkool tot 'moderne stamppotten' als komkommer-muntstamppot... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (26 stemmen)

Witlof recept tips

Reacties op dit recept

  • ChristinaIk heb het recept nog niet gemaakt en kan er dus niet over oordelen maar: de witlof is tegenwoordig van een dusdanige kwaliteit dat de kern er niet uitgesneden hoeft te worden en wie wast er nu witlof. Zonde van het water en de vitamines.

    • MarleenChristina, dat zal dan wel waterwitloof zijn, en geen echt grondwitloof, wat veel smakelijker en ook duurder is!

    reageren

  • KaIs een super gemakkelijk en lekker recept. Zelfs mijn kinderen, die niet zo’n liefhebber van witlof zijn, vinden het heerlijk. Ook fijn: het staat zo op tafel! Ik gebruik zelf kant en klare hamreepjes en kaasflakes??

    reageren