Gebakken witte bonen met pancetta
bereiden
Ingrediënten
- 300 g gedroogde witte bonen, 1 nacht geweekt onder ruim water
- 300 g pancetta
- 1 ui, gesnipperd
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
- 2 eetlepels worcestershiresaus
- 1 eetlepel mosterdzaad
Bereiden
Gooi het weekwater van de bonen weg, spoel de bonen af in een vergiet en doe ze opnieuw met ruim water in de pan. Kook ze in ongeveer 2 uur gaar en giet ze af.
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Snijd 200 gram pancetta in reepjes en meng ze met de ui in een lage ovenschaal. Zet de schaal op een rooster in de voorverwarmde oven en rooster tot de pancetta knapperig en bruin wordt; schep af en toe om.
Neem de schaal uit de oven. Roer de basterdsuiker door het uimengsel, laat smelten en meng dan de maple syrup, worcestersiresaus en mosterdzaad erdoor. Schep met een schuimspaan de bonen in de schaal, maak op smaak met zout en peper.
Roer het gerecht nog eens goed door en laat de bonenschotel nog 2,5 uur doorgaren in de oven. Schep af en toe om.
Bak in een koekenpan de resterende plakjes pancetta krokant en garneer hiermee de bonenschotel. Lekker met een frisse groene salade en knapperig stokbrood.
Tip
Gewone witte bonen zijn verkrijgbaar in elke supermarkt, maar van die grote, platte witte bonen zijn extra lekker. Italiaanse canellinibonen of de steviger Limabonen bijvoorbeeld. Je vindt ze bij de groenteman (op de markt), delicatessenzaak, in de natuurwinkel en bij Turkse, Marokkaanse, Aziatische en Surinaamse winkels.
Opmerking
Stoer gerecht. Niet snel klaar - smokkelen met bonen uit blik heeft geen zin, weg smaak! - maar het maken kost je nauwelijks tijd. De oven doet de rest.
Kookboek
Het recept 'Gebakken witte bonen met pancetta' is afkomstig uit het kookboek...
Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 (paperback)
Mirjam van der Rijst & Marcel van Driel
'Kookboek voor meisjes van 8 tot 88' is een opvallende verzameling van portretten en recepten van vrouwen die... lees verder
© Mo'Media. Beeld: Marcel van Driel