Witte bonen in tomatensaus

6 personen
bereiden

waardering 8obv 9 waarderingen

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel fijn theezout
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 100 g suiker
  • 235 ml rodewijnazijn
  • 2 blikken (à 400 g) gepelde tomaten
  • 750 g gekookte witte bonen (zie opmerking onderaan het recept)

Bereiden

Verhit de olijfolie in een pan (minimaal 26 cm doorsnee en 10 cm diep) op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en laat aanzweten. Voeg, zodra de ui glazig is, alle specerijen toe en bak 4 minuten zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg de tomatenpuree toe en laat 3 minuten mee garen. Voeg de suiker en azijn toe en laat met een derde indikken tot een stroperig mengsel.

Voeg de tomaten en 1 blik water toe (gebruik hiervoor een leeg blik tomaten), breng aan de kook en laat 5 minuten op hoog vuur al roerend koken.

Zet het vuur lager, voeg de bonen toe en laat ongeveer 15-25 minuten koken totdat de tomaten de smaken van de saus beginnen op te nemen.

Ik serveer de bonen in kleine blikjes die ik midden op tafel zet voor een gezellig ontbijt met sneetjes geroosterd brood, dik besmeerd met boter. (Haal eventueel de etiketten van de blikken tomaten en gebruik deze om de bonen in te serveren). De bonen blijven maximaal een week houdbaar in de koelkast.

Opmerking

Je kunt 2 blikken (à 375 g) gekookte witte bonen (cannellinibonen of haricot blancs) gebruiken, die je eerst laat uitlekken en afspoelt, of 750 g gekookte, gedroogde witte bonen. Laat in dat geval 400 g gedroogde witte bonen in voldoende water weken, laat uitlekken en kook ze in 30 minuten in kokend water gaar.

Kookboek

Het recept 'Witte bonen in tomatensaus' is afkomstig uit het kookboek...

Mr Wilkinson's favoriete groenten

De Australische chef-kok Matt Wilkinson selecteerde voor dit prachtige kookboek de 24 lekkerste groenten. In Wilkinson's menu's krijgen groenten de hoofdrol

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Witte bonen tips

Reacties op dit recept

  • Gerard De suiker is overbodig: we eten al veel te zoet. en en in de tomaten en in de gebakken uien zit veel suiker. Het moet puur smaken. De manier van serveren is aardig, maar maakt het ook een beetje goedkoop en dat is het niet; dit is een culinaire delicatesse. Gewoon een mooi bord... Een beetje tijm zou overigens geen kwaad kunnen. Neem pomodori!!
    • Agatha Serveren in een blikje is wel leuk hoor! Weer eens wat anders...
  • Nelleke 150 ml olijfolie? Lijkt mij erg veel. Klopt dat wel?
    • redactie okoko recepten Ja, de 150 ml olijfolie klopt, evenals de 100 g suiker en de 235 ml rodewijnazijn...
  • Nelleke Heb het gemaakt. Heerlijk was het!
  • noud Mijn favoriete recept voor witte bonen. Gewoon heerlijke smaak.
  • Patrick Het gerecht is in ons gezin erg populair. Ik heb de olijfolie teruggebracht naar een flinke scheut en ik gebruik zo'n 25-30 gram suiker. Echt super lekker.