Witte bonen messabecha

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde witte bonen
  • 2 kleine uien
  • 3 takjes salie
  • 50 ml olijfolie plus olie om mee af te smaken
  • 1 eetlepel tahina
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 sivri-peper (Turkse peper)
  • challe om mee te serveren, of anders pitabrood
  • sumak om mee te bestrooien

Bereiden

Laat de bonen een nacht lang in ruim water weken. Doe ze de volgende dag in een vergiet, was ze onder koud water en laat ze drogen.

Schil de uien. Breng in een grote pan met 3 liter water (en zonder zout) de bonen, uien, salie en olijfolie aan de kook en laat 1½ uur koken. Voeg dan 1 eetlepel zout toe en laat nog 1 uur koken, totdat de bonen heel zacht zijn. Giet zo nodig wat extra water erbij. Vang bij het afgieten het kookwater op. Laat de bonen afkoelen.

Meng in een keukenmixer even kort 420 g bonen met de tahina en het citroensap - er moeten nog wel stukjes te zien zijn. Voeg zo nodig wat kookwater toe. Breng het op smaak met zout.

Ontdoe de sivri-peper van de pitjes en snij hem fijn. Rooster het brood flink. Verdeel de bonenpuree over de borden en doe hetzelfde met de overige bonen en de peperringetjes. Druppel er olijfolie overheen en bestrooi de messabecha met sumak. Serveer het gerecht samen met het brood.

Extra benodigd

Keukenmachine

Tip

De bonen kunnen ook in een snelkookpan gekookt worden. Dan zijn ze al na 45 minuten klaar.

Opmerking

In pure vorm is messabecha een lauwwarme, romige hummus die met grote kikkererwten wordt geserveerd. In de messabecha met witte bonen komen twee kooktradities samen: in Roemeniƫ worden veel witte bonen gegeten, meestal met uien en salie en altijd met veel knoflook. In Israƫl werd Haya's vader, die tandarts was, ooit eens door zijn baas een week met verlof gestuurd, omdat hij te sterk naar knoflook rook: inderdaad had hij de dag ervoor messabecha gegeten. Sindsdien wordt dit recept in de familie zonder knoflook klaargemaakt.

Kookboek

Het recept 'Witte bonen messabecha' is afkomstig uit het kookboek...

Neni's Tel Aviv

Tel Aviv is modern, divers, kleurrijk en staat open voor invloeden van buiten. In deze stad komt de wereld samen en versmelten culturen, religies en culinaire tradities. Met sfeervolle foto's, boeiende verhalen en typische streekgerechten schetsen Haya Molcho

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Witte bonen tips