Aardbeienjam met vanille
voorbereiden
bereiden
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 1 kg aardbeien, kroontjes verwijderd, grote exemplaren doormidden gesneden
- 750 g suiker
- het sap van 3 kleine citroenen
Voorbereiden
Splits het vanillestokje in de lengte in vieren. Doe de aardbeien in een kom en stop de stukjes vanillestokje ertussen. Schep er de suiker over en laat 12 uur of een nacht staan.
Bereiden
Schep de aardbeien, vanille en sappen over in een confituurpan en schep er dan het citroensap door. Laat op laag vuur sudderen, waarbij je af en toe omschept zodat de stukjes fruit intact blijven, tot de suiker volledig is opgelost.
Draai het vuur hoger en breng de jam stevig aan de kook. Kook tot de jam het stollingspunt heeft bereikt: controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en dikker wordt, is hij klaar. Schuim zo nodig af.
Neem de stukjes vanillestokje uit de jam en schraap er de pitjes boven de jam uit. Gooi de stukjes vanillestokje weg. Schep het mengsel goed om.
Schep de jam in hete, gesteriliseerde potten en sluit die af.
Kookboek
Het recept 'Aardbeienjam met vanille' is afkomstig uit het kookboek...
Jams, chutneys & tafelzuur
Gloria Nicol
De lekkerste recepten voor jams, chutneys en tafelzuur, plus essentiële informatie over inmaaktechnieken en het nodige gereedschap. Met deze recepten maak je... lees verder
© Good Cook