Citroen-limoenmarmelade
bereiden
Ingrediënten
- 300 g limoenen, gewassen en gedroogd
- 200 g citroenen, gewassen en gedroogd
- 1 liter water
- ca. 600 g suiker
Bereiden
Schil de limoenen en citroenen, snijd de schil in dunne reepjes. Snijd het witte gedeelte van de schil af en bewaar het. Hak het vruchtvlees grof en bewaar de pitten.
Verzamel de bewaarde pitten en het witte deel van de schillen in een buideltje van kaasdoek en hang dit in een steelpan met dikke bodem. Breng samen met de schil, het vruchtvlees en water aan de kook, zet het vuur lager en leg een deksel op de pan. Laat 1 uur sudderen of tot de reepjes schil zeer zacht zijn.
Zet een schoteltje in de vriezer. Gooi het zakje het kaasdoekzakje weg. Meet het citrusfruitmengsel af, schenk het in een schone pan en voeg voor iedere 250 ml vloeistof 150 g suiker toe. Verwarm al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger, kook de vloeistof zonder te roeren tot hij geleert. Begin na 15 tot 20 minuten te testen. Doe dit door de pan van het vuur te halen en het schoteltje uit de vriezer. Schep een lepel marmelade op het schoteltje, zet het schoteltje terug in de vriezer en laat het een paar minuten staan - als de gelei rimpelt als je erop duwt, is hij klaar. Als de marmelade niet rimpelt, kook dan de marmelade nog 5 minuten en test opnieuw.
Zet het vuur uit zodra de marmelade geleert en laat hem 5 minuten rusten. Schenk de gelei in de vier tot vijf warme, gesteriliseerde potten. Veeg de randen schoon en sluit de potten af als de gelei afgekoeld is. Bewaar na het openen in de koelkast.
Extra benodigd
4 tot 5 gesteriliseerde potten (inhoud 200 ml per pot)
Opmerking
Maak van dit pittige ontbijtsmeersel een heerlijke gestoomde pudding om de ochtend wat extra op te peppen. Meng hiervoor 3 eetlepels marmelade met 1 eetlepel citroen- of limoensap. Schep dit marmelademengsel op de bodem van een puddingvorm, voordat je de vorm vult met het beslag. Kies limoenen die nauwelijks rijp of iets onrijp zijn om zeker te zijn van een intense limoensmaak en een hoog pectinegehalte.
Kookboek
Het recept 'Citroen-limoenmarmelade' is afkomstig uit het kookboek...
De inmaaktuin
Jo Turner
Met 'De inmaaktuin' heb je dé gids in handen om van moestuinoverschotten 365 dagen per jaar te genieten. Per groente- en fruitsoort zie je in een overzicht niet alleen de conserveringsmethoden, maar ook wanneer je moet zaaien en wat de
... lees verder © Good Cook