Frambozenjam
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg frambozen
- het sap van 1 kleine citroen
- 800 g verwarmde suiker (zie onderaan het recept)
Bereiden
Doe de frambozen en het citroensap in een confituurpan. Verhit het mengsel op matig vuur om het sap eruit te trekken. Plet de frambozen met de achterkant van een lepel tot het fruit zacht is en er veel sap is. Wrijf het fruit door een fijne zeef als je jam zonder pitjes wilt.
Schep de verwarmde suiker door het fruit. Roer op matig vuur tot de suiker volledig is opgelost. Draai het vuur hoger en breng de jam stevig aan de kook. Kook tot de jam het stollingspunt heeft bereikt: controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en dikker wordt, is hij klaar. Schuim zo nodig af.
Schep de jam in hete, gesteriliseerde potten en sluit die af.
Verwarmde suiker
Doe de suiker eerst in een kom en verwarm in de oven (ca. 20 minuten op de laagste stand) voordat je hem door het fruit schept. Daardoor zal de suiker sneller oplossen.
Tip
Sommige mensen houden van jam met pitjes erin, anderen niet. Je hebt een keus met frambozenjam. Wrijf de jam gewoon door een zeef als je van de heerlijke smaak van frambozen houdt, maar de pitjes vervelend vindt. De smaak blijft even goed als jam met pitjes erin.
Kookboek
Het recept 'Frambozenjam' is afkomstig uit het kookboek...
Jams, chutneys & tafelzuur
Gloria Nicol
De lekkerste recepten voor jams, chutneys en tafelzuur, plus essentiële informatie over inmaaktechnieken en het nodige gereedschap. Met deze recepten maak je... lees verder
© Good Cook