Pruimenjam met bosbessen
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 2½ kg rijpe pruimen, zonder pit en in stukjes gesneden
- 250 g bosbessen
- sap van 4 citroenen
- 2 kg geleisuiker
Bereiden
Roer alle ingrediënten samen in een kom. Laat het mengsel 2 uur intrekken zodat het fruitsap vrijkomt.
Schep het fruit in de pan en kook het zachtjes tot de pruimen rimpelen en zacht worden en het mengsel begint op te zwellen in de pan.
Zet het vuur hoger en laat de jam 15-20 minuten koken tot hij begint te geleren. Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. Schenk de jam in warme, gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. De jam is minstens 1 jaar houdbaar.
Variatietip
Jam van kwetsen, pruimen en bosbessen. Maak de jam zoals hierboven staat beschreven, maar vervang de helft van de pruimen door hele kwetsen. Haal de pitten van de kwetsen eruit op het moment dat ze tijdens het koken naar de oppervlakte komen.
Kookboek
Het recept 'Pruimenjam met bosbessen' is afkomstig uit het kookboek...
Jam
Ghillie James
In 'Jam' rekent Ghillie James af met ouderwetse manieren van inmaken. Je eigen jam, confituur en chutney maken is leuk en makkelijk! Ze beschrijft per seizoen het fruit... lees verder
© Uitgeverij Becht