Eendenborst met bramensaus
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Gevogelte
Ingrediënten
- 2 grote eendenborsten (ca. 350 g)
- 2 volle eetlepels bramenjam
- 3 theelepels mosterd
- 100 ml rode wijn of rode port
- stukje bouillontablet
- 12 grote verse bramen
Bereiden
Snijd het vet van de eendenborst kruislings in met een puntig mes. Kruid de vleeskant met zout en peper. Verhit een kleine koekenpan en leg dan de eend met de velkant in de pan. Laat enkele minuten bakken zodat het vel bruin wordt en het vet wegloopt. Keer de eendenborst pas als er voldoende vet is weggelopen en de velkant mooi krokant bruin is. Keer de eendenborst en bak de andere kant nog ca. 2 minuten. Neem de eendenborst uit de pan en laat even rusten onder een vel aluminiumfolie.
Schenk al het vet uit de pan en 'blus' de bodem met een scheutje water. Los hierin de bramenjam en de mosterd op. Verbrokkel het stukje bouillontablet hierboven. Voeg de rode wijn of port toe en laat al roerend inkoken tot een dik sausje. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de eendenborst in plakken en geef er de saus bij. Garneer met de bramen.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Tips
De eendenborst bakt mooier wanneer het vetlaagje kruislings wordt ingesneden, omdat het vet dan eenvoudiger 'wegloopt '. Bak altijd in een voorverwarmde pan (met antiaanbaklaag) zonder toevoeging van vet of olie en schenk al het uitgelopen vet uit de pan voor de saus wordt gemaakt. Rode wijn geeft de saus een wat krachtiger smaak, port een iets zoetere.
Kookboek
Het recept 'Eendenborst met bramensaus' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met Janny
Janny van der Heijden
'Koken met Janny' is het kookboek van Janny van der Heijden, het jurylid van 'Heel Holland bakt'. Janny helpt vanaf nu ook jou in de keuken met ruim 200... lees verder
© Kosmos Uitgevers