Bakplaat met kip, aardappel en citroenknoflookdressing

  • 6 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2 kg kip (een hele kip, filets, dijen of een mix daarvan), in stukken als je een hele kip gebruikt
  • 1 citroen, gehalveerd
  • 1 theelepel witte peper
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
  • 250 ml olijfolie
  • 2 kg aardappels, geschild, in partjes
  • 100 g knoflook
  • bosje koriander (ongeveer 50 g), fijngesneden
  • 250 ml citroensap
  • pita, voor erbij

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Wrijf de kipdelen in met de gehalveerde citroen, witte peper, nootmuskaat, 2 theelepels zout en de helft van de olijfolie. Leg de kip op een bakplaat en bak 15 tot 20 minuten in de oven.

Kook intussen de aardappelpartjes ongeveer 15 minuten in een grote pan gezouten water, of tot ze bijna gaar zijn. Giet af en leg ze ook op de bakplaat.

Pureer de knoflook met ongeveer 1 theelepel zout in een vijzel, schep de puree in een kom en roer de koriander, het citroensap en de rest van de olijfolie erdoor.

Sprenkel de dressing over de kip en aardappels, zorg dat alles ermee bedekt is, en zet 30 minuten in de oven, of tot de aardappels bruin worden en knapperige randjes krijgen.

Dien op met pita om alles mee op te scheppen.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

Op dagen dat je snel iets lekkers wilt eten, kan dit gerecht je redding zijn. Eenvoudig eten met ingrediënten die je overal kunt kopen en met zo min mogelijk actieve kooktijd. Er is iets heel troostrijks aan de combinatie van knoflook en citroen - ze smaken naar thuis en roepen vrolijke herinneringen op. We aten dit als lunch met alleen een eenvoudige salade erbij en heel veel dun, zacht brood om de stukjes kip en aardappel mee op te pakken, die vochtig waren van de citroen-knoflooksaus. Voor mij is dit gerecht een zintuiglijke ervaring, van de geur tot hoe het eruitziet, voelt en smaakt. Mijn moeder week soms af van de traditionele smaken en strooide er wat gedroogde tijm over, om het gerecht een andere draai te geven.

Kookboek

Het recept 'Bakplaat met kip, aardappel en citroenknoflookdressing' is afkomstig uit het kookboek...

Bayrut

Hisham Assaad

De Libanese keuken staat bekend als een van de meest verfijnde keukens van de Arabische wereld met invloeden van o.a. de Perzen, Koerden en Armeniërs. Hisham Asaad neemt je in 'Bayrut' mee naar zijn keuken... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip oven recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!