Gestoofde kip met druiven en venkel

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote kip, in 8 stukken gesneden (vraag zo nodig of de slager of poelier dit voor je doet)
  • 3 tenen knoflook, gehalveerd
  • paar takjes rozemarijn
  • 1 grote venkelknol, in parten
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 tros druiven
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 2 kleine glazen witte wijn / Vernaccia
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • ca. 100 ml kippenbouillon

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 190 °C hetelucht of 210 °C elektrisch.

Verhit 2 eetlepels van de olijfolie in een zware gietijzeren pan. Bestrooi de kipstukken rondom met zout en braad ze - een paar per keer - aan op matig vuur met de velkant naar beneden tot ze goudbruin zijn. Keer ze met de vleeskant naar beneden, voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak de knoflook tot hij net kleur krijgt. Haal als de knoflook rondom goudbruin is de kipstukken, rozemarijn en knoflook uit de pan, en leg alles op een bord opzij.

Verhit de laatste eetlepel olijfolie in de pan en bak de venkelparten een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg het venkelzaad en de druiven toe, schenk de sherryazijn en wijn erbij, en laat een paar minuten koken. Roer en schraap de lekkere goudbruine stukjes van de bodem van de pan.

Leg de kip, knoflook en rozemarijn terug in de pan. Voeg ook de honing, balsamicoazijn, een snuf zout en de bouillon toe. Zet de pan in de oven en stoof de kip 40 minuten tot hij zacht is en van het bot valt. Proef of je nog zout en peper wilt toevoegen. Haal als de saus er te vloeibaar uitziet de kip uit de pan en kook de saus een paar minuten op het fornuis in tot hij stroperig is.

Serveer met wat gekookte aardappels, aardappelpuree of gewoon wat lekker brood en een salade van bittere slablaadjes.

Opmerking

Het vlees is mals, sappig en valt van het bot, en de 'saus' die hierdoor ontstaat heeft een ongelofelijk diepe smaak. Wijnachtig, zoet en zeer bevredigend; dit is een perfect najaarsgerecht.

Kookboek

Het recept 'Gestoofde kip met druiven en venkel' is afkomstig uit het kookboek...

Wilde vijg & venkel

Letitia Clark

Duik de keuken in en kook mee met de seizoenen van de Italiaanse keuken met 'Wilde vijg & venkel'! In dit prachtige kookboek van Letitia Clark kook je het hele jaar rond heerlijke Italiaanse gerechten met de beste producten van ieder seizoen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip oven recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!