Kip uit de oven met rozemarijn, olijven en citroen
- 6 personen
- 110 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Grieks
- Gevogelte
Ingrediënten
- 1 kip, in 8 stukken verdeeld
- sap van 3 citroenen
- 1 volle eetlepel kleingesneden rozemarijnnaaldjes plus 1-2 takjes extra
- 1 kg vastkokende aardappelen, geschild, overlangs in vieren
- 15 zwarte Kalamáta-olijven
- 5 eetlepels extra vergine olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Spoel de stukken kip af en dep ze droog. Leg ze naast elkaar op een bakplaat. Besprenkel ze met de helft van het citroensap. Strooi er wat rozemarijn, zout en peper over.
Schep de partjes aardappel ertussen. Voeg de olijven toe en verdeel de rest van het citroensap en de rozemarijn over de aardappelen. Meng dit er met je handen voorzichtig door, zodat de partjes aardappel goed met kruiden en citroensap bedekt zijn.
Sprenkel er de olijfolie en 250 ml water over. Schik de takjes rozemarijn ertussen. Zet de kipschotel 1½ uur in de voorverwarmde oven.
Neem de gare stukken kip uit de schotel en houd ze warm. Draai intussen de oventemperatuur omhoog tot 220 °C en bak de partjes aardappel in ca. 15 minuten lekker knapperig.
Opmerking
Dit is een eenvoudig, klassiek Grieks gerecht dat meestal met oregano in plaats van rozemarijn bereid wordt. Met laurier is het ook heerlijk. Serveer hierbij spinazie of chorta. Je kunt dit recept ook gebruiken om een hele kip te braden.
Kookboek
Het recept 'Kip uit de oven met rozemarijn, olijven en citroen' is afkomstig uit het kookboek...
Vers uit de tuin
Sarah Raven
Dit is een uniek boek voor wie graag tuiniert en kookt; Sarah Raven heeft haar passie voor het kweken van groenten, tuinkruiden en fruit vertaald in tal van heerlijke... lees verder
© Uitgeverij Terra