Marokkaanse kip met olijven en citroen
- 4 personen
- 90 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Gevogelte
Ingrediënten
- 4 grote teentjes knoflook, overlangs gehalveerd
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1½ kg drumsticks of kipkarbonades, vel verwijderd
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 grote rode ui, fijngesneden
- 250-300 g kleine groene olijven, ontpit en grof gehakt
- 1 gepekelde citroen (Marokkaanse winkel) of eventueel citroensap
- 3½ eetlepels verse koriander, fijngesneden
Voorbereiden
Verwijder de groene kern van de knoflookhelften. Wrijf de knoflook samen met 3 theelepels zout fijn in een ruwstenen vijzel. Voeg komijn en gemberpoeder toe en wrijf alles tezamen tot een homogene pasta.
Smeer de van vel ontdane drumsticks of karbonades hiermee in. Laat ze, afgedekt met plasticfolie, enkele uren (of langer) staan op een koele plaats zodat de smaken in het vlees kunnen trekken.
Bereiden
Verhit de olie in een stoofpan en fruit hierin al roerend op een vrij laag vuur de ui tot de stukjes zacht en geurig zijn. Leg de stukken kip erbij en voeg 350 ml water en de olijven toe. Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en stoof de kip op een laag vuur gedurende 50-60 minuten, of tot het vlees gaar is. Neem de stukken kip uit de pan en houd ze warm in een schaal, afgedekt met aluminiumfolie.
Kook de stoofsappen in de pan op een halfhoog vuur in tot een enigszins lobbige saus is verkregen. Verwijder het vruchtvlees van de gepekelde citroen en snijd de schil in minuscule stukjes. Roer de koriander en de gepekelde citroenschil door de lobbige olijvensaus. (Bij gebrek aan gepekelde citroen kan desnoods wat citroensap door de saus worden geroerd.) Breng de saus op smaak met zout. Leg de stukken kip terug in de saus en laat het geheel nog even doorwarmen.
Serveer de kip met rijst, bulgur of couscous. Of doe zoals de Marokkanen en eet er bruin of wit (Marokkaans) brood bij om de saus mee op te deppen.
Extra benodigd
Vijzel, plasticfolie, aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Marokkaanse kip met olijven en citroen' is afkomstig uit het kookboek...
Stoofpotten - de nieuwe keuken
Florine Boucher & Anne Scheepmaker
Voor 'Stoofpotten - de nieuwe keuken' hebben culinair journalisten Florine Boucher en Anne Scheepmaker een bijzondere selectie stoof-gerechten van over de hele... lees verder
© Uitgeverij Becht