Kipsaté met pindasaus
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor de saté
- 100 ml slaolie
- 300 ml ketjap manis
- 15 g suiker
- 6 g gemalen peper
- 6 g zout
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1,2 kg kipfilet (van de dij), in grove blokjes
- voor de pindasaus
- 400 ml slaolie of olijfolie
- 200 g rauwe pinda's
- 5 citroenblaadjes (djerouk pourout)
- 3 eetlepels gedroogde uitjes, fijngehakt
- 3 theelepels sambal oelek
- klont boter
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 5 eetlepels suiker
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels ketjap manis
Voorbereiden
Meng voor de marinade de olie en ketjap in een kom. Voeg suiker, peper, zout en knoflook toe en roer alles goed door elkaar. Leg de kipfilet in de marinade. Dek deze af met aluminiumfolie en zet de kip ca. 2 uur in de koelkast.
Bereiden
Verhit een wok en doe er de olie in. Bak de pinda's ongeveer 5 minuten in de olie tot ze goudbruin zijn. Schep de pinda's met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen. Maal de geroosterde pinda's zodra ze afgekoeld zijn fijn in een blender of vijzel.
Maak de pasta. Stamp het citroenblad fijn in een vijzel. Voeg de uitjes en de sambal toe. Meng alles goed zodat een gladde pasta ontstaat.
Verwarm een klont boter in een pan. Bak hierin de knoflook aan. Doe het pastamengsel in de pan en roer even. Voeg een glas water toe en breng het mengsel op halfhoog vuur al roerend aan de kook. Voeg vervolgens 1 theelepel zout, de suiker, azijn en ketjap toe. Proef even en voeg desgewenst nog wat suiker of zout toe.
Voeg de gemalen pinda's toe, ca. 4 volle eetlepels. Roer alles goed door elkaar. Je hebt nu een vrij dikke saus met grove stukjes pinda erin. Voor een dunnere saus kun je nog wat extra water toevoegen.
Rijg de gemarineerde stukjes kip op een ijzeren of houten satéprikker, ongeveer 3 stukken per stokje.
Verhit de grillplaat of grillpan op de hoogste stand. Leg twee tot drie stokjes op de plaat of in de pan. Draai de stokjes regelmatig om zodat de saté aan alle kanten mooi bruin wordt.
Leg drie stokjes saté op een bord. Schep de warme pindasaus erover. Garneer de saté eventueel met fijngesneden selderij.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, 12 satéprikkers, blender of vijzel
Kookboek
Het recept 'Kipsaté met pindasaus' is afkomstig uit het kookboek...
De perfecte kok
Marcus Polman
Hoe bak je de perfecte biefstuk, kook je het ideale ei of maak je de ultieme clubsandwich, Caesar salad of pasta? Journalist Marcus Polman zocht het uit
... lees verder © Mo'MediaKipsaté tips
Reacties op dit recept
- Barbera In de pindasaus is een half theelepeltje kencur (Toko) erg lekker. Kencur is een wortelstok, gedroogd en gemalen verkrijgbaar...
- aart In plaats van "suiker" vind ik "bruine basterd suiker" veel lekkerder. Aan de satehsaus kun je nog toevoegen: een beetje ketchup, 1 theelepel gemberpoeder, een halve theelepel komijn.