Advocaat

  • 12 porties
  • 20 min
  • waardering 7,7
  • Drank
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 8 biologische eieren
  • 1 uitgeschraapt vanillestokje
  • 400 g suiker
  • 500 ml brandewijn

Bereiden

Klop met de garde in een goed geëmailleerde pan de eieren met vanille en suiker, tot deze zo goed mogelijk is opgelost. Voeg er langzamerhand de brandewijn bij en laat de advocaat au bain marie (dus boven op een grotere pan met een laagje kokend water) of op zacht vuur, steeds roerend met de garde, licht binden tot vla-dikte. Let er op dat je continu blijft roeren, anders mengt het niet goed en kan het bovendien gaan schiften. Nooit laten koken! Het veiligste is die au bain marie, dan kan er gegarandeerd niets misgaan. Wel erbij blijven.

Je kunt de advocaat bewaren in flessen of glazen appelmoespotjes. Grondig afwassen met soda en afspoelen met kokend heet water, of via de moderne methode: dampend warm glaswerk uit de afwasmachine gebruiken. Giet de advocaat erin en sluit goed af.

Tip

Ook lekker als nagerecht, met een bol mooi vanille-ijs en een toef slagroom.

Kookboek

Het recept 'Advocaat' is afkomstig uit het kookboek...

De heimweekeuken

Karin Luiten

Voor de rubriek 'De heimweekeuken' in dagblad 'Trouw' schreef Karin Luiten elke week een interview gecombineerd met een lekker recept. De gerechten variëren van... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Dranken recept tips

Reacties op dit recept

  • lucIs dat alleen eigeel of ook het eiwit erbij?

    reageren