Fruitkefir (basisrecept)

  • 1 liter
  • 10 min
  • waardering 7,5
  • Drank
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 20 g fruitkefirkorrels
  • 40 g lichtbruine biologische suiker
  • 2 schijfjes biologische citroen
  • 1 gedroogde biologische vijg, doormidden gesneden (of 1 handvol rozijnen voor de goedkope versie)
  • 1 liter mineraal- of kraanwater

Bereiden

Doe de fruitkefirkorrels in de schone pot. Voeg de lichtbruine suiker, de citroenschijfjes en de doormidden gesneden gedroogde vijg toe. Schenk het water er al roerend bij. Sluit de pot luchtdicht af (of dek hem af met een ademend doekje of kaasdoek en een elastiek).

Laat de drank 24 tot 48 uur in de pot fermenteren op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C). Gebruik je een deksel, open de pot dan om de 24 uur even om wat gas te laten ontsnappen. Je moet de korrels zien 'dansen' en het fruit moet komen bovendrijven door het koolzuurgas. Proef regelmatig met de rietjesmethode (om je drank te proeven zonder hem te besmetten, steek je een schoon rietje in het vocht; sluit het aan de bovenkant af met je vinger zodat je wat vocht meeneemt in het rietje en laat dat in een glas lopen). Hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe minder zoet hij wordt.

Neem de citroenschijfjes en de vijg uit de pot (verwerk ze in een taart of in de yoghurt). Schenk de rest door een zeef via de trechter in de fles en sluit de fles luchtdicht af. Gebruik de kefirkorrels voor een nieuwe portie of bewaar ze. Drink de kefir meteen op kamertemperatuur, zet hem in de koelkast of ga voor een tweede fermentatie als de kefir niet goed bruist of als je van heel veel belletjes houdt.

Laat de fles 24 uur staan op kamertemperatuur. Let op: kefir fermenteert heel snel. Laat af en toe gas uit de fles ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt. Zet de fles een paar uur in de koelkast voor je de drank uitschenkt.

Extra benodigd

1 weckpot van 1,5 of 2 liter (of dek potten zonder deksel af met een ademend doekje of kaasdoek en een elastiek), 1 kleine trechter, 1 zeef, 1 glazen fles van 1 liter, luchtdicht afsluitbaar (met beugel of schroefdop) voor de tweede fermentatie

Tips

De fermentatietijd van kefir varieert van 24 tot 72 uur. Laat je hem te kort fermenteren, dan wordt hij zoeter en laxerend. Laat je hem langer fermenteren, dan gebeurt het omgekeerde en wordt de kefir droger. Proef de drank al na een paar uur fermenteren. Zo train je je smaakpapillen en kun je beter bepalen hoever je de kefir wilt laten fermenteren. Als je tegelijkertijd meerdere dranken laat fermenteren, gebruik dan luchtdicht afsluitbare potten en zet ze niet tegen elkaar aan om besmetting te voorkomen. Korrels voor een nieuwe fermentatie bewaar je het beste in de koelkast met een gelijke hoeveelheid suiker, en leg ze onder water (ververs het water om de 3 weken).

Kookboek

Het recept 'Fruitkefir (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

Kefir & kombucha

Sebastian Landaeus & Nina Lausecker

Kefir, kombucha en gingerale, maar ook appelcider, jun, mede, lassi en amazaké. Allemaal zijn het gefermenteerde drankjes die lekker, dorstlessend en gezond zijn! In dit boek vind je meer dan 40 recepten om eenvoudig deze natuurlijk... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Dranken recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!