Alpenplank: spek-sesamstengels, gesmolten kaas, groentefrites

  • 6 personen
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • voor de spek-sesamstengels
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg (230 g)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 16 plakjes gerookt buikspek
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • voor de gesmolten kaas
  • 1 mont-d'or
  • 1 époisses
  • 1 coulommiers (de kazen zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde kaasboer)
  • voor de groentefrites
  • 500 g aardappelen
  • 500 g zoete aardappelen
  • 500 g pompoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels tijm

Bereiden

Spek-sesamstengels: Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol het bladerdeeg uit en bestrijk het met een kwastje met losgeklopt ei. Leg er in acht rijen dakpansgewijs de plakjes gerookt buikspek op. Snijd het deeg af langs de plakjes spek, rol de repen op tot stengels en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi het sesamzaad over de stengels en bak ze in 15 minuten goudbruin. Laat ze voor je serveert afkoelen op de bakplaat.

Drie soorten gesmolten kaas: Verwarm de oven voor tot 220 °C. Open de kaasdoosjes en kruid de kazen naar keuze met tijm, gehakte knoflook, komijn of gehakte sjalot of laat ze naturel. Verpak de kaasdoosjes in aluminiumfolie of bakpapier. Bak ze 45 minuten in de oven. Verwijder na 35 minuten de folie of het papier zodat de kaasjes knapperig worden onder de grill. Serveer direct.

Drie soorten groentefrites: Verwarm de oven voor tot 220 °C. Was de groenten en dep ze droog. Snijd ze in frites met een dikte van 1 tot 2 cm. Leg ze in een kom en meng ze met de olijfolie, de tijm, 1 theelepel grof zout en 2 snufjes zwarte peper. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 30 minuten in de oven. Je kunt ze tegelijk bakken met de kaasjes als je een heteluchtoven hebt.

Extra benodigd

Bakpapier, aluminiumfolie

Variatietip

Ingrediënten die je kunt toevoegen: sla- en witlofbladeren, walnoten, rauwe ham, gekookte ham, staafjes bleekselderij, appelspiesjes, gedroogde abrikozen, druiven.

Kookboek

Het recept 'Alpenplank: spek-sesamstengels, gesmolten kaas, groentefrites' is afkomstig uit het kookboek...

Van de plank

Sabrina Fauda-Rôle

Brunch, borrel, feestje of buiten in de zomer onder een parasol: verras je gasten met lekkere en bijzondere borrelplanken. 'Van de plank' geeft 30 originele ideeën: serveer een Spaanse plank met pintxos van inktvis, aardappeltortilla's en pan con tomate... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!