Jamie Oliver: spaghetti met verse tomaat en rucola

4 personen
bereiden

waardering 8,1obv 82 waarderingen

Ingrediënten

  • 450 g spaghetti
  • 5 middelgrote, rijpe tomaten
  • 2 handenvol verse basilicum
  • 1 flinke handvol zwarte of groene olijven, zonder pit
  • 2 handenvol verse rucola
  • 1 afgestreken theelepel gedroogde oregano of een klein handje verse oregano, gehakt
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiden

Breng een pan gezouten water aan de kook, doe de spaghetti erbij en kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de tomaten en het basilicum in stukjes. Je kunt dat doen zoals je wilt - tot kleine stukjes of tot pulp, zolang je het spul maar hakt. Hak de olijven ook als je wilt. Snijd de hardere stukjes van de rucola in dunne reepjes en hak de blaadjes grof. Doe alle ingrediënten met de oregano in een kom. Giet er vervolgens de balsamico en olijfolie bij en doe er voorzichtig zout en peper bij. Proef en strooi zo vaak en zo veel tot de smaak precies naar je zin is.

De spaghetti zal ondertussen wel klaar zijn, dus laat die uitlekken en bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta met de tomaten in een kom en hussel goed. Waarschijnlijk hoef je er geen kookvocht bij te doen omdat tomaten vrij waterig zijn, maar als je de saus toch iets te dik vindt, mag het natuurlijk wel. Werk snel, omdat de warme spaghetti anders de tomaten opwarmt en zelf afkoelt. Mocht de spaghetti onverhoopt toch koud worden, dan is er nog geen man overboord, dan heb je gewoon een heerlijke pastasalade!

Serveer er een goed glas wijn en een groene salade bij. Italianen eten er ook altijd een stuk knapperig brood bij. Een lekker stuk Parmezaanse kaas of pecorino om erover te raspen is ook een prima idee.

Persoonlijke noot

'Als je thuiskomt met flinke trek, maar niets gepland hebt voor het eten, dan is dit een vlugge hap die binnen 10 minuten op tafel kan staan. Onthoud dat het resultaat en de smaak het best zijn als je de tomaten voordat je begint op kamertemperatuur laat komen, niet rechtstreeks uit de koelkast gebruiken dus.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: spaghetti met verse tomaat en rucola' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's dinners

Twee jaar wachten wordt eindelijk beloond, en hoe... Jamie Oliver komt met 'Jamie's dinners' terug met een toptitel boordevol heerlijke gerechten, die zoals altijd

... lees verder

© 2008 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Spaghetti tips

Reacties op dit recept

  • Iny Door gebruik van verse ingredienten als biologische tomaten en rucola en basilicum van eigen balkon, waande ik me even in Italië. En dat in een kwartiertje tijd.
  • diet Wat mij verbaast is dat Jamie waarschuwt om de tomaten niet direct uit de koelkast te gebruiken maar op kamertemperatuur te laten komen. Tomaten horen beslist niet in de koelkast bewaard te worden, wel koel. De koelkast maakt ze zacht en rimpelig ! Te koud ! De smaak verandert er ook door. Dat geldt ook voor veel "indeukbare" vruchten met hoog vochtgehalte, zoals pruimen, nectarines enz.
    • henny Klopt helemaal, mag aannemen dat iedereen dit weet, nooit geen tomaten in de koelkast. Worden wij in de maling genomen met de mededelingen bij de recepten van Okoko recepten?
    • redactie okoko recepten De opmerking inzake het bijtijds uit de koelkast halen van de tomaten komt geheel voor rekening van Jamie Oliver. Sla er 'Jamie's dinners' maar op na.
    • henny Sorry voor mijn reactie aan uw kant.
    • Corine Is Jamie nou helemaal van de ratten besnuffeld met z'n 'tomaten in de koelkast bewaren' of hoe zit dat? Nou ja ik vergeef het hem, de recepten zijn heerlijk en gezond en ik eet toch wat de groentenboer om de hoek die dag in de winkel heeft liggen en bewaar niks. Nou.. bijna niks ;)
    • kurt Zalig Corine. Van de ratten besnuffeld zijn. Meer in het zuiden zeggen we 'wat een kwistenbiebel'.
  • hans Hup, alles in 1 keer in de mixer en dan snel ff verwarmen, scheelt een hoop haast om de pasta warm te eten... En tomaten horen nooit in de koelkast, erop mag dan weer wel...
  • Joan Goed op smaak brengen. Bij gebrek aan verse tomaten, blikje gepelde tomaten pakken. Lekker en gemakkelijk recept.
  • b. Vond het erg tegen vallen. Misschien heb ik de tomaten, sla en basilicum in te grote stukken gelaten? Las dat iemand het mixte! Weinig smaak, en doordat het geen saus was, ook pasta waar geen smaak aan zat, had penne genomen...
  • Jannice Ik weet uit veel werk ervaring dat het meel de tomaten afbreekt. Daarom vries ik ze altijd een dag van te voren in. Opbakken en smullen maar!
  • karin Sorry maar op mijn werk bewaren wij onze kisten tomaten zeker wél in de koelcel. Het is ten strengste verboden om ze in het magazijn te bewaren zegt de voedsel en waren autoriteit, ook onze interne controledienst geeft dit aan. Tomaten rijpen erg gauw in een warme omgeving. Een grote koelcel is natuurlijk wel wat anders dan een koelkast thuis. In iedere horeca en (bedrijfscatering) gelegenheid horen tomaten in de koeling!