Spaghetti recepten
-
tip
Jamie Oliver: spaghetti met verse tomaat en rucola
Vegetarisch, 10 min 8,1
-
tip
Snelle spaghetti bolognese
Vlees, 35 min 8,3
-
Jamie Oliver: spaghetti met salami, venkel en tomaten
Vlees, 45 min 7,9
-
Jamie Oliver: vegetarische spaghetti bolognese
Vegetarisch, 75 min 8,2
-
Pasta arrabbiata met gerookte makreel
Vis, 15 min 7,1
-
Spaghetti all'amatriciana
Vlees, 55 min 7,9
-
Spaghetti alla mollica
Vis, 20 min 7,8
-
Spaghetti alla puttanesca
Vis, 20 min 7,9
-
Spaghetti alle vongole (spaghetti met kokkels)
Vis, 35 min 8,1
-
Spaghetti and meatballs
Vlees, 45 min 7,5
-
Spaghetti bolognese
Vlees, 65 min 8,0
-
Spaghetti cacio e pepe met rucola en citroen
Vlees, 25 min 8,5
-
Spaghetti carbonara
Vlees, 30 min 7,7
-
Spaghetti carbonara met roomkaas
Vlees, 20 min 7,6
-
Spaghetti carbonara van Ainsley Harriott
Vlees, 20 min 7,6
-
Spaghetti carbonara van Rick Stein
Vlees, 20 min 8,2
-
Spaghetti con aglio e olio
Vegetarisch, 15 min 8,2
-
Spaghetti marinara
Vis, 25 min 7,2
-
Spaghetti met bacon en garnalen van Annabel Langbein
Vlees, 25 min 8,6
-
Spaghetti met basilicum
Vegetarisch, 15 min 7,9
Spaghetti
Spaghetti is de bekendste pasta van allemaal en betekent letterlijk 'kleine snaren'. Meestal zijn de slierten zo'n 30 cm lang, maar er bestaan ook langere varianten. Ook de dikte kan variëren, maar gemiddeld is deze 2 mm. Dunnere spaghetti wordt spaghettini genoemd, dikkere spaghetti spaghettoni. Onder meer in Basillicata maken ze nog de traditionele spaghetti alla chitarra. Het deeg wordt hiervoor met een deegroller door een werktuig met snaren gedrukt, de chitarra (gitaar). De spaghettislierten zijn daardoor niet rond maar vierkant.
Spaghetti bolognese
In menig Nederlands huishouden staat nog altijd 'spaghetti bolognese' op het menu. Bestel het echter nooit in Bologna, want dat is vragen om problemen. In het beste geval zal de ober je uitleggen dat het gewoon niet hóórt een dikke ragù te combineren met dunne slierten, waar hij vanaf glijdt zodra je hem om je vork probeert te draaien. Tagliatelle is veel geschikter om bolognesesaus vast te houden. Dat wij er toch vooral spaghetti bij eten, komt vooral doordat het vroeger de makkelijkst verkrijgbare pastavorm was en het gehakt-groentemengsel de meest populaire saus.
Spaghetti sauzen
Spaghetti worden volgens traditie opgediend met tomatensaus en Parmezaanse kaas als garnituur voor tam gevogelte en vlees. Maar daarnaast bestaan er talloze andere recepten met spaghetti, vooral uit de omgeving van Rome: a cacio e pepe (met kaas en peper), alla carrettiera (met paddenstoelen en tonijn), con le vongole (met schelpdieren en gehakte peterselie) en all'amatriciana (met knapperig gebakken spek, tomaten, uien en pecorino). In Napels wordt spaghetti gegeten met clams of met paddenstoelen, doperwten en mozzarella, of alla zappatora (met paprika en pepertjes). Op Capri maakt men spaghetti met pijlinktvis en in Umbria met gehakte witte truffels, gemarineerd in olijfolie met knoflook en ansjovis. ¹)
[ Bron: 'Alles over pasta' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]
[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]