Spaghetti met citroenige parmezaansaus en broccoli

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 grote rode ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel sojasaus (of tamari als je glutenintolerant bent)
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 broccoli
  • 130 g volkorenspaghetti (glutenvrij als je intolerant bent)
  • 1 courgette
  • 250 ml plantaardige room
  • 40 g versgeraspte Parmezaanse kaas + extra voor de afwerking (of een plantaardig alternatief)
  • de fijngeraspte schil van 1 grote citroen (grondig gewassen)
  • het sap van ¼ citroen
  • een handvol rucola

Bereiden

Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de ui tot ze bruin kleurt en krokante stukjes krijgt. Zet het vuur laag en voeg de balsamicoazijn, sojasaus en het gerookte paprikapoeder toe. (Niet boven de pan gaan hangen, want de verdampende azijn prikt in je neus!) Roer voortdurend om tot de uitjes het vocht en het paprikapoeder hebben opgenomen. Zet het vuur uit en zet de pan opzij.

Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes en kook (5 minuten) of stoom (7 minuten) ze gaar.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook de spaghetti al dente, volgens de aanwijzing op de verpakking. Draai het vuur uit, giet de spaghetti af en zet opzij. (Als je broccoli in een vergiet ligt te wachten, kan de spaghetti daar gerust bij.)

Draai intussen de courgette tot sliertjes met behulp van een spiraalsnijder. Zet in de koelkast.

Gebruik nogmaals dezelfde pan. Doe de room, versgeraspte parmezaan, citroenzeste en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout in de pan. Zet het vuur aan als je alle ingrediënten hebt toegevoegd en roer zachtjes op een heel laag vuurtje tot de room warm is en de kaas gesmolten. Voeg druppelsgewijs het citroensap toe. Blijf voortdurend roeren.

Voeg de gebakken ui, broccoli en spaghetti bij de saus en schep goed om. Doe nu ook de courgetti erbij, roer opnieuw voorzichtig om en laat nog zo'n 2 minuten verhitten (niet langer, zodat de courgetti niet te gaar wordt). Draai het vuur uit en schep de rucola door de pasta. Serveer meteen, samen met wat extra versgeraspte Parmezaanse kaas.

Extra benodigd

Spiraalsnijder

Tip

Tijdens het aspergeseizoen moet je dit gerecht zeker ook eens maken met witte of groene asperges in plaats van broccoli. Heerlijk!

Opmerking

Broccoli is een van mijn lievelingsgroenten. Het is, naast kerstomaatjes, ook de groente die ik het vaakst eet: bijna elke middag gooi ik een grote handvol gestoomde roosjes naast mijn boterhamlunch. Hoe geweldig broccoli ook is, de groente vraagt naar mijn mening wel écht om een saus. En laat de saus in dit gerechtje nu toevallig eens o-ver-heer-lijk zijn.

Kookboek

Het recept 'Spaghetti met citroenige parmezaansaus en broccoli' is afkomstig uit het kookboek...

Karola's Kitchen

Karolien Olaerts

Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening... lees verder

© Horizon

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Spaghetti recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!