Spaghetti met pittige gehaktballetjes van Bill Granger
bereiden
Ingrediënten
- 80 ml melk
- 1 snee brood zonder korst
- 500 g rundergehakt of half-om-halfgehakt
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 eetlepels verse bladpeterselie, fijngehakt
- 1 theelepel verse tijm, fijngehakt
- 1 ei, losgeklopt
- 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 2 verse rode chilipepers, fijngehakt
- 60 ml olijfolie
- 2 blikken van 400 g Roma-tomaten, in stukjes
- 50 g verse basilicumblaadjes, gescheurd
- 500 g spaghetti
- handvol basilicumblaadjes, als garnering
- geraspte Parmezaanse kaas, als garnering
Bereiden
Zet de melk en het brood in een kleine steelpan op een laag vuur. Haal de pan van het vuur als het brood de melk heeft opgenomen en maak het met een vork tot pulp. Laat afkoelen.
Meng het vlees, de ui, de peterselie, de tijm, het ei, de Parmezaanse kaas, knoflook, de helft van de chilipeper, broodmengsel en een flinke hoeveelheid zout en peper voorzichtig in een grote schaal met je handen en maak er dan kleine balletjes van. Dit gaat wat makkelijker als je eerst je handen nat maakt, zo is mijn ervaring.
Verhit de olie in een grote koekenpan op een matig vuur en leg de gehaktballen in de hete olie. Draai de balletjes voorzichtig om en bak ze aan alle kanten bruin. Je kunt ze ook in een braadslee met olie leggen en 10 tot 15 minuten bakken op 220 °C (gasstand 7). Het voordeel van deze manier is dat de balletjes beter heel blijven. Giet alle overtollige olie weg (leg de gehaktballetjes als je ze in de oven gebakken hebt in een koekenpan) en voeg tomaten, de rest van de chilipeper, basilicum, zout en peper toe. Roer de balletjes voorzichtig door de tomaten en laat ze 20 minuten sudderen.
Breng ondertussen een steelpan met water op een hoog vuur aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
Verdeel de uitgelekte spaghetti over vier kommen en schep de gehaktballetjes met saus erop. Strooi er extra basilicumblaadjes overheen en serveer met versgeraspte Parmezaanse kaas.
Kookboek
Het recept 'Spaghetti met pittige gehaktballetjes van Bill Granger' is afkomstig uit het kookboek...
Man in de keuken
Bill Granger
Eten met het gezin, met vrienden of gewoon met z'n tweeën moet voor iedereen gezellig en ontspannend zijn, dus ook voor de gastheer of -vrouw. De Australische kok
... lees verder © Uitgeverij TerraSpaghetti tips
Reacties op dit recept
- Nathalie Net uitgeprobeerd en dit zijn echt super lekkere gehaktballetjes! Enkel de saus was iets te flauw, maar er zelf Provençaalse kruiden aan toegevoegd en dat maakte het overheerlijk!
- Bianca Na de tip van Natalie geen verse maar gedroogde chili gebruikt grove, 1 eetlepel door het vlees en een halve eetlepel door de saus! Wauw wat lekker