Stanley Tucci's spaghetti alla Nerano

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • ca. 200 ml olijfolie, voor het bakken
  • 8-10 kleine courgettes, in dunne plakjes
  • paar bossen basilicum (75 g), blaadjes losgehaald
  • extra vergine olijfolie, voor het besprenkelen
  • 500 g spaghetti
  • 100-200 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur tot de olie zachtjes borrelt. Bak de courgettes in porties goudbruin in de olie. Haal ze eruit en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zeezout en lekker veel basilicumblaadjes. Doe in een kom en besprenkel royaal met extra vergine olijfolie.

Kook de spaghetti in ruim, kokend water met zout tot hij al dente is. Laat uitlekken maar vang 2 koppen (500 ml) van het kookvocht op.

Doe de uitgelekte pasta terug in de pan, voeg het courgettemengsel toe en roer voorzichtig op laag vuur. Voeg beetje bij beetje het bewaarde pastakookvocht toe zodat er een romige consistentie ontstaat. Misschien heb je niet al het kookvocht nodig. Voeg dan geleidelijk de Parmezaanse kaas toe en blijf rustig roeren en omscheppen. Als het gerecht weer licht romig is, haal je het van het fornuis. Serveer meteen.

Tip

Je kunt de gebakken courgetteplakken zo'n 5 dagen in de koelkast bewaren voor later gebruik. Laat ze dan wel eerst even op kamertemperatuur komen.

Opmerking

Dit recept heb ik hier opgenomen met vriendelijke toestemming van Stanley Tucci. Het is mijn gedroomde pastagerecht. Nadat ik het Stanley en Felicity (mijn vriendin en agent) had zien eten tijdens zijn tv-programma, maakte ik het de hele zomer lang elke week. Deze pasta is een les in de schoonheid van een paar ingrediƫnten, op eenvoudige wijze maar met veel zorg bereid - iets waar Italianen in mijn beleving de allerbeste in zijn. Ook is het een les in hoe olijfolie de grootsheid van een gerecht bepaalt. Het duurt even om alle courgette te bakken, maar de zoetheid die daardoor naar voren komt, is een fantastische beloning. Neem bij voorkeur kleine, zoete courgettes voor dit gerecht; grote exemplaren zijn vaak bitterder, en dat is hier niet wenselijk.

Kookboek

Het recept 'Stanley Tucci's spaghetti alla Nerano' is afkomstig uit het kookboek...

Anna's perfecte smaken

In 'Anna's perfecte smaken' staat het thema 'minimale moeite, maximaal resultaat' centraal. In elk hoofdstuk draait het om een basisingrediënt dat iedereen wel in de kast heeft staan, zoals olijfolie, azijn, mosterd, uien of knoflook

... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Spaghetti tips