Gordon Ramsay: Kantonese gebakken rijst

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 22 waarderingen

Ingrediënten

  • 100 g rauwe garnalen of steurgarnalen, gepeld
  • 4 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 1 ui, gehakt
  • 2 grote teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, geschrapt en in blokjes
  • 50 g doperwten, ontdooid als ze uit de diepvries komen
  • 2 middelgrote eieren, losgeklopt met een snufje zout
  • ca. 400 g gekookte rijst van de dag ervoor
  • 3-4 lente-uitjes, boven- en onderkant afgesneden, gehakt
  • 2 eetlepels lichte sojasaus, of naar smaak

Bereiden

Verwijder de zwarte aders uit de garnalen en hak ze als ze vrij groot zijn grof; dek ze af en zet ze opzij.

Verhit de helft van de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, wortel en een snufje zout en peper toe. Roerbak alles 2-3 minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden.

Doe de garnalen en doperwten in de pan en roerbak ze tot de garnalen roze beginnen te kleuren. Schuif deze ingrediënten naar één kant van de pan en voeg aan de andere kant wat meer olie toe. Schenk de losgeklopte eieren in de olie en bak ze terwijl u af en toe roert. Roer ze als ze bijna gestold zijn door de rest van de ingrediënten.

Doe indien nodig nog wat olie in de wok en doe dan de rijst en lente-uitjes erbij. Breng het geheel met een beetje sojasaus op smaak en roerbak het nog 3-4 minuten, tot de rijst gloeiend heet is. Proef vlak voor het serveren of u nog een smaakmaker wilt toevoegen.

Opmerking

'Dit is een prima manier om restjes rijst te gebruiken: het werkt zo zelfs beter, omdat de rijst minder plakkerig is en dus makkelijker te bakken dan vers gestoomde rijst. (Let overigens wel op dat restjes rijst in de koelkast bewaard en binnen een dag gebruikt moeten worden.) U kunt de garnalen door in blokjes gesneden kip, gebraden varkensvlees of ham vervangen en u kunt ook met de groente variëren: blokjes paprika, courgette en maïs doen het allemaal goed.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: Kantonese gebakken rijst' is afkomstig uit het kookboek...

Wereldgerechten

In elk hoofdstuk in 'Wereldgerechten' behandelt de Britse topkok een van de tien wereldkeukens en geeft hij zijn eigen favoriete gerechten prijs. Ook beschrijft... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Gebakken rijst tips

Reacties op dit recept

  • Marjan Heerlijk recept! In verband met allergie van een van de kinderen vervangen wij wel de garnalen door blokjes kipfilet.
  • Rik Zonder de garnalen is dit een prima vegetarisch recept voor Chinese gebakken rijst. Ook erg geschikt als anti-kater lunch...
  • Kim Vegetarisch te maken, met lekkere gekruide tofoe in plaats van de garnalen. Heerlijk!