Indiase kokosrijst

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel (kokos)olie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • stukje cassia of kaneel van 1 cm
  • 5-6 groene kardemompeulen, gekneusd
  • 1 hele gedroogde chilipeper
  • 8-10 verse curryblaadjes
  • 85 g geraspte verse kokos of gedroogde kokosrasp
  • 1 hoeveelheid eenvoudige witte rijst (zie onderaan het recept)
  • 2 theelepels ghee (indien gewenst)
  • voor de gekneusde zaden-notenmix
  • pistachenoten, amandelen, cashewnoten, pinda's en sesamzaad

Bereiden

Rooster voor de gekneusde zaden-notenmix de zaden en noten in een koekenpan met antiaanbaklaag op laag vuur tot de noten goudkleurig zijn. Laat afkoelen en kneus de noten grof met een deegroller.

Verhit de olie in een koekenpan op middelmatig vuur. Voeg het mosterdzaad, de cassia of kaneel, kardemom, gedroogde chilipeper en curryblaadjes toe en laat 20 seconden zachtjes bakken.

Voeg de kokos toe (en indien gewenst zout naar smaak) en bak 3-4 minuten mee.

Roer dit mengsel door de gekookte rijst, maak af met de gekneusde zaden-notenmix en besprenkel met ghee, als je wilt.

Eenvoudige witte rijst

Doe 250 g goed gewassen basmatirijst in een middelgrote pan met goed passend deksel, voeg 500 ml heet water en ½ theelepel zout toe en breng aan de kook. Roer een keer door, leg het deksel terug op de pan en draai het vuur laag. Laat ongeveer 18 minuten zacht koken. Houd het deksel op de pan en haal de pan van het vuur. Laat nog 5 minuten staan. Scheid met een vork de korrels van elkaar en roer indien gewenst 2 theelepels ghee erdoor. (Als je een andere hoeveelheid rijst nodig hebt, gebruik dan altijd 1 deel droge rijst op 2 delen water.)

Kookboek

Het recept 'Indiase kokosrijst' is afkomstig uit het kookboek...

Basisboek India

Amandip Uppal

In dit 'Basisboek India' maak je op een relaxte manier kennis met Indiaas koken. De Indiase gerechten in dit boek zijn geschikt voor elke dag, maar net zo goed voor... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer rijst recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!