Kedgeree

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Ontbijt
  • Engels
  • Vis

Ingrediënten

  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 400 ml volle melk
  • 4 laurierblaadjes
  • 500 g gerookte schelvisfilets (o.a. visboer) of gerookte koolvisfilets
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 flinke klont boter
  • 2 uien, in ringen
  • 2 theelepels korianderzaad, gekneusd
  • 2 theelepels komijnzaad, gekneusd
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel fenegriekzaad, gekneusd
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • een snufje chilivlokken
  • 200 g basmatirijst
  • 1 eetlepel peterselie, gehakt
  • 2 eetlepels koriander, gehakt, plus een heel takje koriander ter garnering
  • rode chilipeper, in dunne ringetjes, ter garnering (optioneel)
  • 1 citroen, in partjes
  • yoghurt, voor erbij

Bereiden

Breng een pan water aan de kook, voeg de eieren toe en kook 6 minuten voor een zachte dooier. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water tot je ze kunt vastpakken. Pel de eieren voorzichtig en zet apart. Vul een grote pan met 400 ml water en voeg de melk en de laurierblaadjes toe. Zet de pan op middelhoog vuur. Voeg de visfilets toe aan de pan (misschien moet je er iets afsnijden zodat ze in de pan passen) en breng het vocht zachtjes aan de kook. Laat de vis 2 tot 3 minuten pocheren en schep de vis met een schuimspaan of een spatel voorzichtig op een bord. Zet het vuur uit en bewaar het pocheervocht.

Zet een andere pan op middelhoog vuur. Verhit de olijfolie en de boter en voeg de uienringen toe. Breng de ui op smaak met zout en peper en bak regelmatig roerend 12 tot 15 minuten tot de ui zacht en goudbruin is. Schep de helft van de ui uit de pan en zet apart. Voeg de specerijen en de rijst toe aan de rest van de ui in de pan, roer en bak nog 1 tot 2 minuten. Schenk het pocheervocht erbij, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken, tot de rijst bijna gaar is.

Verwijder terwijl de rijst kookt het vel en de graatjes van de vis en verdeel de vis in stukjes. Voeg de vis toe aan de pan wanneer de rijst bijna gaar is. Schep de gehakte peterselie en de gehakte koriander voorzichtig door het rijst-vismengsel. Serveer de kedgeree in de pan of schep op een grote serveerschaal. Halveer de zachtgekookte eieren en leg op de kedgeree. Bestrooi met de apart gehouden gebakken ui en eventueel wat rode chilipeper. Serveer direct met partjes citroen, yoghurt en een takje koriander.

Opmerking

'Sommige dingen die we eten laten hun sporen na, als een soort herinneringslitteken. Bij minder prettige gerechten is het misschien een spoor van afkeer. Maar ik ga ervan uit dat het merendeel aangenaam was. Kedgeree, een rijstschotel met vis, is zo'n gerecht voor mij. Het is zo lekker onwaarschijnlijk: gerookte schelvis, specerijen, rijst, gekookte eieren. Ik weet niet of het gerecht oorspronkelijk uit Schotland of uit India komt, maar het is geniaal en ik maak het graag als ontbijt of brunch als we logees hebben.' - Gill Meller

Kookboek

Het recept 'Kedgeree' is afkomstig uit het kookboek...

Time

Gill Meller

Ochtend, middag en avond - zo delen we onze dagen in. En de dagen vormen onze jaren. In zijn nieuwe boek 'Time' laat Gill Meller, chef-kok bij River Cottage, zien wat voor hem de essentie van koken is. Met 120 uitzonderlijke recepten neemt hij ons mee... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer rijst recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!