Nasi goreng met makreel van Rick Stein
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Vis
Ingrediënten
- 225 g langkorrelige rijst
- 2 makrelen van 175-225 g, schoongemaakt
- 2 grote eieren
- zonnebloemolie, om te bakken
- 6 grote sjalotten, in dunne ringen
- 175 g gepelde, gekookte Noorse garnalen
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- stukje komkommer van 5 cm, in de lengte in vieren en in plakjes gesneden
- 4 lente-uitjes, fijngehakt
- voor de nasigorengpasta
- 3 eetlepels arachideolie
- 4 grote teentjes knoflook, grof gehakt
- 2 grote sjalotten, grof gehakt
- 15 g geroosterde gezouten pinda's
- 6 mediumscherpe rode chilipepers, grof gehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ theelepel trassi (gedroogde garnalenpasta)
- 1 eetlepel ketjap manis
Bereiden
Maak eerst de nasigorengpasta: doe de ingrediënten in een keukenmachine en meng tot een gladde pasta.
Kook de rijst in kokend water met zout in 15 minuten beetgaar. Giet af, spoel goed schoon, spreid uit op een blad en laat afkoelen.
Verhit de grill op de hoogste stand. Bestrooi de makrelen aan beide kanten met zout en peper. Leg ze op een dun met olie bestreken bakplaat of rooster onder de grill en gril 4 minuten aan beide kanten. Laat afkoelen en verdeel het vlees dan in grote stukken; gooi de graten weg.
Klop nu de eieren los met zout en peper. Verhit wat olie in een koekenpan en maak drie omeletten die zo dun mogelijk moeten zijn. Bak ze tot het ei bovenop iets is gestold, keer ze dan om en bak ook de andere kant een paar seconden. Rol de omeletten op en laat afkoelen. Snijd de omeletten daarna in smalle reepjes.
Giet een laagje van 1 cm zonnebloemolie in een koekenpan. Voeg de sjalotten toe en bak ze op halfhoog vuur krokant en goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Schep 2 eetlepels van de olie waarin de sjalotten zijn gebakken in een grote wok en verhit tot er damp af komt. Voeg 2 eetlepels van de nasigorengpasta toe en roerbak 2 minuten. Voeg de gekookte rijst toe en roerbak op hoog vuur nog eens 2 minuten tot de rijst door en door warm is. Voeg de garnalen, reepjes omelet, gebakken sjalotten en stukjes makreel toe en roerbak nog een minuut. Voeg de sojasaus, komkommer en bijna alle lente-uitjes toe, hussel alles goed door elkaar en schep in een grote voorverwarmde schaal. Strooi er de resterende lente-uitjes over en serveer direct.
Extra benodigd
Keukenmachine
Kookboek
Het recept 'Nasi goreng met makreel van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...
Van kust tot kust
Rick Stein
Rick Stein heeft een passie voor vers voedsel uit verantwoorde bron. Die passie heeft hem naar verschillende continenten gevoerd, langs schitterende kusten en naar... lees verder
© Tirion Uitgevers