Paella met kip, konijn en vongole

  • 4 personen
  • 120 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Spaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 125 g kleine witte boontjes
  • 200 g grote witte bonen, voorgeweld en gaar (= 100 g rauwe bonen)
  • 750 g kip, in kleine stukken met bot
  • 500 g tam konijn, in kleine stukken met been
  • 150 ml olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 g snijbonen, door midden gesneden
  • 100 g tomaat, ontveld en in stukjes
  • zoet paprikapoeder (pimentón dulce)
  • 2 liter kippenbouillon
  • 250 g vongole (venusschelpen)
  • 400 g paellarijst
  • enkele draadjes verse saffraan

Bereiden

Als je gedroogde witte bonen (zowel de grote als de kleine) gebruikt, laat ze dan een etmaal in water wellen. Kook de bonen gaar in 30 tot 40 minuten. Het alternatief is witte bonen uit blik. Vraag in de Spaanse specialiteitenwinkel naar grano tiermo tavella (kleine witte) en garrofón (grote witte).

Spoel de stukken kip en konijn schoon onder de kraan, dep ze droog en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een paellapan. Bak de stukken kip en konijn rondom bruin in 15-20 minuten. Voeg de rozemarijn en laurierblaadjes toe.

Voeg vervolgens de snijbonen toe en laat ze even meebakken. Doe daarna de tomaat en het paprikapoeder erbij. Zet het vuur nu laag, anders verbrandt de paprikapoeder. Voeg de bouillon toe en laat het geheel 25 tot 30 minuten op laag vuur rustig koken. Breng op smaak met peper en zout.

Haal ongeveer een kwart liter van de bouillon uit de pan en houd dit apart. Voeg vervolgens de gegaarde witte bonen toe (zonder vocht), de vongole en de rijst. Het niveau van de bouillon moet net onder de handvatten van de pan blijven. Roer alles goed door elkaar. Verdeel de rijst over de pan zodat hij gelijkmatig gaart. Nu niet meer roeren.

Laat de saffraan voor je deze bij de rijst doet 20 minuten wellen in een beetje warm water of bouillon. Laat het geheel met de saffraan in totaal 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de rijst beetgaar is. Voeg wat bouillon toe als de rijst droog dreigt te koken of te hard blijft. Draai het vuur uit en dek de pan af met een vochtige doek (leg er eerst enkele lepels onder om te voorkomen dat de doek in de pan hangt). Laat de paella 15 minuten rusten.

Serveer de paella met halve citroenen en brood. Lekker met een glas Rioja.

Extra benodigd

Paellapan

Kookboek

Het recept 'Paella met kip, konijn en vongole' is afkomstig uit het kookboek...

De perfecte kok

Marcus Polman

Hoe bak je de perfecte biefstuk, kook je het ideale ei of maak je de ultieme clubsandwich, Caesar salad of pasta? Journalist Marcus Polman zocht het uit... lees verder

© Mo'Media

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Paella recept tips

Reacties op dit recept

  • TinekeVolgens mij zijn de vongole vergeten mee te koken in dit recept.

    • HansNee hoor, zie de vierde alinea: "Voeg vervolgens ..."

    reageren