Voorjaarspilav met asperges, venkel en doperwten
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Indiaas
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 350 g basmatirijst
- 600 ml vegan groentebouillon
- 3 eetlepels raapzaadolie
- 2 rode uien, in dunne ringen
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 groene chilipepers, in heel dunne ringetjes
- 1 middelgrote venkelknol, schoongemaakt, in dunne plakken
- 250 g asperges, houtige uiteinden verwijderd, in stukken van 4 cm
- 200 g gemengde diepvriesdoperwten en -tuinbonen, ontdooid
- 1½ theelepel gemalen komijnzaad
- 1½ theelepel garam masala
- ½ theelepel zout
- flinke handvol verse muntblaadjes
- flinke handvol verse dille
- 1 citroen, in parten, voor erbij
Bereiden
Was de rijst in verschillende porties koud water tot er helder water af loopt en laat hem 20 minuten in koud water weken. Laat de rijst goed uitlekken, doe hem in een grote pan met deksel en giet de bouillon erover. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan, zet het vuur zo laag dat de bouillon nog net kookt en laat 10 tot 12 minuten koken. Neem de pan van het vuur en laat met het deksel erop staan zodat de rijst gaar kan stomen.
Verhit intussen de olie in een grote pan op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en laat 6 tot 8 minuten smoren tot ze gaar en glazig zijn. Laat niet kleuren. Doe de knoflook en chilipeper in de pan, smoor alles nog 2 minuten en roer de venkel erdoor met een paar eetlepels water. Zet het deksel op de pan. Laat de groenten in 8 minuten gaar smoren en doe de asperges, doperwten, tuinbonen, komijn, garam masala en het zout erbij. Roer, zet het deksel weer op de pan, laat alles nog 3 tot 5 minuten smoren en neem de pan van het vuur.
Snijd de kruiden fijn en schep ze met de rijst door de groenten - verbreek eventuele rijstklonten voorzichtig met de hand - stort het gerecht in een schaal en dien op. Geef er partjes citroen bij.
Opmerking
'Aan het begin van de lente heb ik het gevoel dat alle groenten tegelijk op het feestje verschijnen. De vraag is dus niet zozeer welke we moeten eten, maar hoe er een aantal te combineren zodat ze goed samen op een bord passen. In deze eenvoudige pilav wordt de venkel gaar en smelt weg in de ondergrond van uien en knoflook waarbij een volle basissmaak ontstaat, terwijl de asperges, doperwten, tuinbonen en kruiden het voortouw nemen en zorgen dat alles licht, vers en zoet blijft. Hoewel ik de voorkeur heb voor zelfgemaakte producten, is er in de supermarkt goede garam masala te koop van verschillende merken (Jonnie Boer, TRS, Silvo). Welk mengsel je ook gebruikt, verzeker je ervan dat het vers is en niet naar zaagsel smaakt. Voel je vrij om meer doperwten toe te voegen en laat als je wilt de tuinbonen weg.' - Meera Sodha
Kookboek
Het recept 'Voorjaarspilav met asperges, venkel en doperwten' is afkomstig uit het kookboek...
Azië
Meera Sodha
Modern, levendig, simpel eten met alledaagse ingrediënten, maar met een Oosterse twist. Dat is waar 'Azië' om draait. 'Azië' neemt je mee van India naar Indonesië, van Singapore naar Japan, via China, Thailand en Vietnam, en laat je zien hoe je een... lees verder
© Fontaine Uitgevers