Panzanella
bereiden
Ingrediënten
- ca. 700 g grote, erg rijpe tomaten
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels ciderazijn
- 300-400 g (ca. ½ klein brood) oud zuurdesembrood, ciabatta of goed landbrood
- ca. 25 zwarte olijven, zoals kalamata (ca. 60 g)
- 1 kleine komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in dikke halve maantjes gesneden
- 1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne halve ringen
- ca. 350 g kerstomaatjes, gehalveerd (of een grotere soort, in stukken gesneden)
- 1 eetlepel babykappertjes, uitgelekt en afgespoeld
- handje basilicumblaadjes, in stukken gescheurd
Bereiden
Doe de tomaten in een grote schaal en knijp ze met je handen fijn. Doe ze in een zeef en wrijf ze erdoorheen, in een schaal eronder. Gooi velletjes en pitjes weg. Voeg de olijfolie, ciderazijn en veel zout en peper toe aan het tomatensap.
Scheur het brood in hapklare stukken, doe ze in een grote schaal en schenk de tomatendressing erover. Voeg de olijven, komkommer, rode ui, kers- of andere tomaten, kappertjes en basilicum toe en breng goed op smaak met zout en peper. Vermeng alles goed met je handen.
Als je er de tijd voor hebt, kun je de salade 20 minuten laten staan, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen; schep nog een keer om en laat nog een paar minuten staan voor je de panzanella opdient.
Opmerking
Deze klassieke Italiaanse salade van tomaten en oud brood, aangekleed met ui, olijven, kappertjes en basilicum, is een onverslaanbare combinatie. Helemaal als zomerse lunch. Er zijn verschillende manieren waarop je de panzanella kunt bereiden, maar ik offer graag tweederde van de tomaten op door deze te zeven en in het brood te laten trekken met de rest van de dressing. Daarna voeg ik dan nog meer tomaten toe, misschien van een andere soort, met de rest van de ingrediënten. De tomaten moeten zoet en rijp zijn.
Kookboek
Het recept 'Panzanella' is afkomstig uit het kookboek...
Veggie!
Hugh Fearnley-Whittingstall
'Veg!' is een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, goedkope kleine 'Veg!' - 'Veggie!' met 224 pagina's met groenten in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër... lees verder
© Uitgeverij Becht