Panzanella van Giuseppe Palmieri

6 personen
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • ½ rode ui, in dunne ringen
  • 8 pruimtomaten of andere tomaten van gelijke grootte, in plakjes
  • 5 kerstomaatjes, in plakjes
  • 200 g oudbakken brood, in stukken gescheurd
  • 4 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 gele paprika, gehakt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 15 basilicumblaadjes

Bereiden

Zet de uienringen 1 uur in een kom koud water met een snufje zout in de week.

Leg de plakjes tomaat in een vergiet boven een grote kom, strooi er ½ theelepel zout over en laat ze uitlekken.

Strooi de stukjes brood in een grote kom en bevochtig ze met de azijn. Giet de uienringen af en doe ze met de gehakte paprika en de kappertjes bij het brood in de kom. Knijp de plakjes tomaat voorzichtig met de hand uit om zoveel mogelijk sap in een klein kommetje te persen. Bewaar het sap en doe de plakjes tomaat bij het brood in de kom.

Roer de knoflook door het tomatensap, klop de olijfolie erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Sprenkel de dressing over de salade en hussel alles goed door elkaar. Snipper er de helft van de basilicumblaadjes over en laat de salade 30 minuten tot 1 uur staan.

Serveer in kommen en garneer met de resterende basilicumblaadjes.

Kookboek

Het recept 'Panzanella van Giuseppe Palmieri' is afkomstig uit het kookboek...

Brood is goud

Tijdens de Expo van Milaan in 2015 zette Massimo Bottura een revolutionaire gaarkeuken op, de Refettorio Ambrosiano. Hij nodigde meer dan vijftig topchefs uit om te komen koken met ingrediënten die elders op de Expo of in de stad over waren

... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Food Editore / Piermichele Borraccia

Broodsalade tips