Caesar salad (de enige echte)
- 4 personen
- 20 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Amerikaans
- Vis
Ingrediënten
- 3 flinke handen brood, in blokjes
- 2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt, gevijzeld of uit de knijper als u die heeft
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 flinke eieren
- 1 krop romaine sla
- 4 eetlepels Parmezaan, geraspt
- om mee aan te maken
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 citroen, uitgeperst
- 6 eetlepels worcestershiresaus
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Spreid het brood uit op een ovenplaat en bak er in circa 8 minuten lichtgoudbruine croutons van in de oven. (Dat kan volgens mij ook in een droge koekenpan zonder een zonde te begaan.) Schud halverwege een keer om.
Meng de knoflook met de 3 eetlepels olie en een kneepje zout, werk het door een fijne zeef in een koekenpan. Verhit de pan, schud de croutons erdoor tot ze de olie hebben opgenomen en heet zijn. Laat ze uitgespreid afkoelen.
Kook de eieren 1 minuut (ja, echt).
Doe de sla in een kom, maal er zout en royaal peper over en meng er 6 eetlepels olie door. Voeg het citroensap en 6 druppels worcestershiresaus toe, breek de eieren erboven - schep al gestold ei uit de schaal - en meng goed door elkaar. Voeg de kaas toe en meng weer goed door elkaar. Elke keer zonder de sla te kneuzen. Verdeel over borden of brede kommen en bestrooi met croutons.
Variatietip
Nee. Niet. Doen.
Opmerking
'Volgens de overlevering was het op de 4th of July zo druk in het restaurant van Caesar Cardini dat bijna alle ingrediënten op waren: met wat er nog wel in huis was, werd deze klassieker gecreërd. Om het geheel sjeu te geven werd de salade aan tafel afgemaakt. De eerste versie was met hele bladeren die met de hand gegeten konden worden, later maakte Caesar een versie met gesneden sla.' - Mari Maris
Hoofdgerecht
Bij Caesar stond de salade op de kaart als hoofdgerecht - wie zijn wij om daar tegenin te gaan?
Kookboek
Het recept 'Caesar salad (de enige echte)' is afkomstig uit het kookboek...
Saladebijbel
Mari Maris
'Saladebijbel', want salade is zoveel meer dan een blaadje sla met een beetje olie en azijn. In deze kookbijbel vind je natuurlijk alle klassiekers, maar ook verrassende, eigentijdse salades. De recepten zijn ingedeeld per seizoen om zo het hele jaar inspiratie... lees verder
© Carrera Culinair