
Gurkensalat 2.0
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 40 g krenten
- 2 komkommers, geschild en in dunne schijfjes
- ¼ rode ui, in dunne ringen
- ¼ theelepel zeezoutvlokken
- ¼ theelepel fijne suiker
- versgemalen zwarte peper
- voor de dressing
- 130 g volle yoghurt
- sap van ½ citroen
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- klein handjevol fijngesneden bladpeterselieblaadjes
- 1 eetlepel fijngesneden korianderblaadjes
- 1 eetlepel fijngesneden dille, bewaar een paar mooie blaadjes ter garnering
- puntjes op de i
- 1 kleine citroen (of een halve gewone)
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
Bereiden
Schenk in een hittebestendige kom net gekookt water over de krenten. Zet opzij zodat ze het water kunnen absorberen.
Doe de komkommerschijfjes en uienringen in een kom en bestrooi met een snufje zout en de suiker. Schep door elkaar en zet 5 tot 10 minuten weg.
Maak de dressing door de yoghurt, het citroensap, de knoflook en bladpeterselie, koriander en dille door elkaar te scheppen.
Snijd de boven- en onderkant van de citroen en snijd dan, van boven naar onder, de schil en het witte membraan eraf. Verwijder alle velletjes van de buitenkant en snijd de citroen dwars in dunne schijfjes van 2 mm.
Leg de komkommer en grotere uienringen mooi naast elkaar op een platte schaal en sprenkel er vlak voor je gaat eten flink wat dressing over. Leg de citroenschijfjes, afgegoten krenten en dilletakjes ertussen. Maak af met olijfolie en flink wat gemalen zwarte peper.
Opmerking
Je bent deze klassieke smaakcombinatie misschien vaker tegengekomen maar was die salade adembenemend mooi? Zie hier de kracht van een scherp mes en een salade die er strak uitziet. Met een paar simpele ingrediënten kun je iets met een wow-factor maken door netjes te snijden, daar de tijd en een goed scherp mes voor te nemen of een handig gadget te gebruiken. Je kunt de komkommer en ui met een mandoline in gelijke, dunne schijfjes snijden - gebruik de beschermknop of eet de eindjes zelf op. Maak je dit gewoon voor thuis, dan kun je het ook minder kunstig maken en gewoon de komkommer snijden en extra citroensap toevoegen aan de dressing als je een lekker zure salade wil hebben.
Kookboek
Het recept 'Gurkensalat 2.0' is afkomstig uit het kookboek...

Een ode aan salades
Alice Zaslavsky
De groentekoningin is terug met 'Een ode aan salades'. Ingedeeld op warmere en koelere dagen geeft Alice onweerstaanbare salades voor elke gelegenheid: lunch, diner en barbecuefeest. Elke salade kun je combineren met andere... lees verder
© Good Cook