Pittige bulgursalade (kisir)

  • 6 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g fijne bulgur
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • sap van 1½ citroen
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ½-1 verse rode of groene chilipeper, fijngehakt
  • 5-7 bosuien
  • 300 g tomaten, in blokjes
  • bos bladpeterselie (ca. 50 g), fijngesneden
  • bos munt (ca. 25 g), fijngesneden
  • opdienen met: 2 kropslaharten of little gem sla

Bereiden

Doe de bulgur in een schaal, overgiet met 125 ml kokend water, roer en laat het 15-20 minuten zwellen tot de korrels gaar zijn. Voeg niet meer water toe, omdat er nog tomatenpuree en citroensap bij gaan. Meng er grondig de tomatenpuree, citroensap en olie, chilipeper en wat zout doorheen.

Snijd het bovenste deel van het groen van de bosuitjes af en de rest in dunne ringetjes. Doe bosui en tomatenblokjes met de peterselie en de munt bij de salade en schep alles luchtig door elkaar.

Schik de slablaadjes rondom. U kunt ook balletjes ter grootte van een klein ei van de salade maken en elk in het holletje van een blad leggen.

Variatietip

Doe 1-2 eetlepels granaatappelmelasse bij de dressing. Dit geeft de saus een zoetzure smaak.

Opmerking

Kisir is een salade uit Gaziantep. U hebt er de fijne (niet middelfijne) bulgur voor nodig die in winkels voor oosterse producten te koop is. Chilipepers zorgen voor een lekker pittige smaak, maar u kunt ze ook weglaten. Geef er een paar slablaadjes bij die als schep kunnen dienen.

Kookboek

Het recept 'Pittige bulgursalade (kisir)' is afkomstig uit het kookboek...

Arabesque

Claudia Roden

Claudia Roden keert in 'Arabesque' terug naar Turkije, Libanon en Marokko en gaat op speurtocht naar nieuwe en oude receptuur uit die landen. Tevens doet zij een poging om erachter te komen hoe de kookstijlen zich sinds de jaren zestig van de vorige eeuw... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige salade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!