Salade van grapefruit, bleekselderij en ricotta

  • 4 personen
  • 10 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 grapefruits (witte of rode, allebei zijn lekker)
  • 1 grote stronk bleekselderij, buitenste harde stengels verwijderd
  • bosje munt, blaadjes losgehaald en heel grof gehakt of heel gelaten
  • sap van 1 citroen
  • paar scheuten extra vierge olijfolie, plus extra voor erbij
  • stuk ricotta salata / andere gezouten kaas
  • handvol noten naar keuze

Bereiden

Snijd de schil en het witte vlies van de grapefruits en snijd ze dan zoals je wilt (in stukken, schijven of partjes). Probeer het sap op te vangen voor de dressing (ik snijd de vruchten boven een kom).

Snijd de bleekselderij in kleine stukjes (snijd ook het loof, want dat is heerlijk). Hussel ze met de grapefruit en voeg de munt, wat van het grapefruitsap, citroensap, een snuf zout en olijfolie toe. Proef of alles goed op smaak is en voeg zo nodig iets toe.

Verkruimel de kaas erover of schaaf hem en strooi de schaafsels erover, en voeg dan een handje noten toe. Serveer de salade besprenkeld met extra olijfolie.

Opmerking

Ik ben gek op citrussalades, en met zijn bijna hartige sprankelende bitterheid past grapefruit geweldig goed bij een stevige, citroenige en zoutige kaas als ricotta salata. De bleekselderij geeft de salade crunch en nog meer hartigheid met een aards randje. Munt combineert heel mooi met citrusfruit en frist het geheel op. Ik vind wat geroosterde hazelnoten heel lekker in deze salade, maar walnoten zouden ook niet misstaan. Iets voor een zeldzame zonnige lunch in januari, die je onmiddellijk springlevend doet voelen. Het is belangrijk om een stevige stronk bleekselderij te vinden, met een bleke en sappige kern en lekker veel loof. Ik heb deze salade ook met succes met feta en geitenkaas gemaakt, mocht je geen ricotta salata kunnen vinden.

Kookboek

Het recept 'Salade van grapefruit, bleekselderij en ricotta' is afkomstig uit het kookboek...

Wilde vijg & venkel

Letitia Clark

Duik de keuken in en kook mee met de seizoenen van de Italiaanse keuken met 'Wilde vijg & venkel'! In dit prachtige kookboek van Letitia Clark kook je het hele jaar rond heerlijke Italiaanse gerechten met de beste producten van ieder seizoen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige salade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!